Dani izraelske umetnosti u „Ciglani“

„Dani izraelske umetnosti“ u organizaciji ambasade Izraela i „Ciglane - Kluba ljubitelja teške industrije i umetnosti“ održavaju se na prostoru tog kreativnog centra od 25. do 26. maja. Tim povodom iz Izraela u Beograd dolaze poznati ulični umetnici Dede i Nican Minc, kao i pevačica Tal Ben Ari “Tula” koja će u okviru festivala održati koncert sa srpskim sastavom “Naked.” Pubiliku očekuju i projekcije izraelskih filmova. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

Dede, poznati grafiti umetnik iz Tel Aviva, boraviće u Beogradu zajedno sa svojom partnerkom Nican Minc, umetnicom i uličnom pesnikinjom, takođe iz Tel Aviva, i oni će oslikati jedan od zidova u krugu nekadašnje fabrike “Trudbenik”. Njihov rad će ujedno predstavljati uvod u ovogodišnji umetnički “Dev9t” festival koji će se u „Ciglani“ održati od 15. do 23. juna.

Dedeovi murali se mogu videti na brojnim lokacijama u Tel Avivu, ali i na ulicama i u muzejima svetskih prestonica kulture kao što su London, Njujork i Berlin. On crpi inspiraciju iz urbanih pejzaža i koristi različite medijume umetničkog izražaja u u komunikaciji sa publikom. Završio je Becalel akademiju umetnosti i dizajna, a čest motiv njegovih radova je flaster. Njegovi radovi se uvek oslanjanju na osobenost mesta, nose snažne poruke, a sam Dede insistira na anonimnosti koja mu omogućava kreativnu slobodu u stvaranju.

Iz Izraela na festival dolazi i Tal Ben Ari “Tula”, veoma uspešna mlada pevačica i autoka koja će u subotu 26. maja od 22h nastupiti sa sastavom “Naked” u velikoj galeriji „Ciglane“. U muzici, Tula istražuje džez, soul i mediteranski folk i deo je pokreta „Playing for Change“ ili „Muzikom do promena“ koji okuplja muzičare iz celog sveta sa idejom o globalnom ujedinjenju kroz muziku. Susreti sastava „Naked“ i Tule, zadnjih par godina na mnogobrojnim evropskim festivalima, rezultirali su saradnjom. Tula je gost na dve pesme na novom albumu “YES” sastava „Naked“, koji se pojavio početkom godine za mađarsku izdavačku kuću „NaRrator records“. Ujedno, ovo je i velika beogradska koncertna promocija albuma i nastavak svetske turneje sastava „Naked“.

Program:

Petak, 25. maj

17:30h – “Amos Oz: The Nature of Dreams” (engleski titl)

1h 15min | Documentary | 2009 (Israel)

19:00h – “Upoznajte princezu Šo”

Izrael/2015/Dokumentarac / 80 min

21h – Debata na temu ulične umetnosti sa izraelskim umetnicima i beogradskom grupom street artist-a

22h – Solo nastup Tal Ben Ari “Tule” u kafeu u Ciglani (ulaz slobodan)

Subota, 26. maj

17:30h – „Life in Stills“ (engleski titl)

1h | Documentary, Biography, Drama | May 2011 (Israel)

18:45h – „Gospodin Gaga“

Izrael, Švedska, Nemačka, Holandija / 2015 / Dokumentarac / 100 min

Režija: Tomer Heymann

22h – Koncert Tal Ben Ari “Tule” i sastava “Naked” u velikoj galeriji „Ciglane“ (ulaz slobodan)

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: