Bioskop na čarobnim mestima

Beograđani i ovog leta imaju priliku da uživaju u najvećem besplatnom uličnom bioskopu Filmstritu, koji se ove godine organizuje po šesti put.

Ono što ga izdavaja od ostalih projekcija na otvorenom je brižljivo odabran filmski repertoar kao i lokacije na kojima se prikazuju filmovi. Iako od početka leta vreme ne ide baš pod ruku Filmstrit ne posustaje i trajaće sve do 11. septembra kada će biti zatvoren projekcijom filma „NJujork, volim te“ ispred UK Parobrod na Dorćolu.

Tokom dana preko Crvenog krsta, Studentskog parka, prođe hiljadu ljudi ali kada se uveče razapne bioskopsko platno ova mesta dobijaju neki drugi čarobni odsjaj i dobiju miris neke bolje prošlosti. Među najlepšim lokacijama i na ovogodišnjem Filmstritu je Zemunski kej koji u smiraj dana ima neki svoj neponovljiv i neodoljiv šmek. Na ovom šetalištu do sada je prikazan „Engleski pacijent“ , a planirano je da 29. jula bude prikazan „Maratonac“ sa Lorensom Olivijeom i Dastinom Hofmanom, a 19 avgusta „Div“ sa Elizabet Tejlor.

Filmstrit predstavlja jednu vrstu omaža Holivudu i njegovim zlatnim godinama ali ne zapostavlja ni savremenu svetsku kinematografiju pa su pojedine projekcije posvećene nacionalnim. Do sada je u okviru Orange Week prikazan holandski film „Admiral“ iz 2015. godine koji može stajati rame uz rame sa holivudskim blokbasterima. Kod Palasa danas će biti prikazan francuski film „Čovek koga su previše voleli sa Katrin Danev“ iz 2014. godine. Do kraja leta planirane su projekcije iznenađenja indijskog i turskog filma.

Treću godinu zaredom u okviru Filmstrita organizuju se i pozorišne predstave na otvorenom. Do sada je prikazana „Beton mahala“ a ove nedelje i „Muškarčine“. Za igranje predstava izabran je Kalemegdan i lokacija iza Prirodnjačkog muzeja. Dobrog filma nema bez dobre scenografije a beogradske ulice, parkovi i trgovi su dodatna scenografija. Dobrog filma nema ni bez dobrih glumaca. Mnogo je onih koji su ostavili trag kako u svetskoj tako i domaćoj kinematografiji. Zato im se Filmstrit svake godine odužuje na svoj način. Ove godine to su: Dragan Nikolić, Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović, Robert Redford, Keri Grant i Orson Vels

Izvor: Danas.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: