BIJELO DUGME U DKSG: film, koncert i promocija knjige

Dvodnevni program posvećen Goranu Ipetu Ivandiću, legendarnom bubnjaru rok grupe Bijelo dugme.

U sredu i četvrtak 13. i 14. januara u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće održan program posvećen Goranu Ipetu Ivandiću, legendarnom bubnjaru rok grupe Bijelo dugme.

Tom prilikom biće prikazan film „Izgubljeno dugme“, razgovor o knjizi Dušana Vesića „Bijelo dugme – šta bi dao da si na mom mjestu“, а kao vrhunac programa biće koncert Dragoljuba Đuričića i Balkanske lavine nazvan „Ipetu u čast“.

Dokumentarni film „Izgubljeno dugme“ posvećen je legendarnom bubnjaru Bijelog dugmeta Goranu Ipetu Ivandiću i njegovom uzbudljivom i tragičnom životu. Film zadire duboko u prošlost kada Ipe počinje da svira u najvećem rok bendu s prostora bivše Jugoslavije i kada su njegove solo deonice postale najspektakularniji deo koncerta sastava Bijelo dugme. Njegova slava prekinuta je na vrhuncu karijere kada mu je policija u bubnjevima pronašla hašiš i strpala ga dve i po godine u zatvor. Ipetova drama okončala se misterioznom smrću u Beogradu. Tajna njegove smrti nikada nije razjašnjena. Službeno, Ipe se ubio skokom sa šestog sprata hotela Metropol. Neslužbeno, Ipe je likvidiran. Ovaj film otkriva neke od najnezaboravnijih trenutaka sastava Bijelo dugme, kao i intervjue sa članovima benda. Film je sniman od 2009. do 2014. u Sarajevu, Beogradu, Londonu, Zagrebu, Beču, Budimpešti i Varešu i osvojio je mnoge nagrade. Nakon projekcije filma u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“, u sredu 13. januara u 19 sati biće održan razgovor sa autorima filma. Autori ovog dokumentarca su Renato Tonković, Mario Vukadin, Robert Bubalo.

U drugom delu programa posvećenom legendarnom bubnjaru biće održan razgovor o knjizi Dušana Vesića „Bijelo dugme – šta bi dao da si na mom mjestu“ u izdanju izdavačke kuće Laguna. Knjiga je svojevrsna biografija o bendu čije su pesme nadživele i vreme i zemlju u kojoj su nastale. Gosti na razgovoru u četvrtak 13. januara u 20 sati u Klubu Magistrala biće Petar Janjatović, Muharem Bazdulj i Dragoljub Đuričić.

Istog dana, sa početkom u 21 sat u Velikoj sali koncert posvećen legendarnom bubnjaru održaće niko drugi do legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić i Balkanska lavina. Dragoljub Đuričić odsvirao je više od 6000 koncerata na svim kontinentima sveta. Njegov prepoznatljiv način sviranja učinio ga je izuzetno poštovanim i jednim od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte. „Nikad Brega i Bebek nisu imali skandiranja kakva je imao Ipe“, izjavio je Đuričić u filmu „Izgubljeno dugme“.

Ulaz na sve programe je slobodan, a karte za koncert mogu se podići dva dana ranije na blagajni Doma kulture.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: