Beogradska PREMIJERA filma o prvom bendu Milana Mladenovića “LIMUNOVO DRVO”

Nakon pretpremijere na prošlogodišnjoj Zaječarskoj gitarijadi, četiri spektakularne projekcije u Zagrebu i nekoliko onih po gradovima Srbije, prvi dokumentarni film o kultnom beogradskom muzičkom sastavu, “Limunovo drvo”, biće prikazan beogradskoj publici u subotu 23. aprila, u Velikoj sali Akademije 28, od 20 časova.
Najnovije ostvarenje Branka Radakovića, kroz svedočenja brojnih poznatih ličnosti iz sveta rok muzike, umetnosti i novinarstva, poput Branimira Loknera, Aleksandra Žikića, Petra Janjatovića, Momčila Rajina, Ivana Ivačkovića, Koje, Gileta i mnogih drugih, razotrikiva zašto je „Limunovo drvo“ bio i ostao jedan od najznačajnijih muzičkih sastava sa ovih prostora. Film koji ujedno govori o prvom muzičkom razdoblju Milana Mladenovića, jednog og najznačajnijih autora rok muzike na ovim prostorima, donosi priču iz 1977. godine, kada su Mladenović, Milan Stefanović i Dragomir Mihailović, osnovali originalni autorski sastav neponovljive energije, “Limunovo drvo”. Dvojica danas živih osnivača benda, njihovi prijatelji i saradnici, prisećaju se tog kreativnog razdoblja, potkrepljenog materijalom do koga je autor došao iscrpnim istraživanjem: unikatnim snimcima sa koncerata “Limunovog drveta” održanih 1978. i 1979. godine i velikim brojem do sada neobjavljenih fotografija.
12965979_10207260835613941_77311866_n
Scenario, kameru, montažu i režiju ovog sedamdesetominutnog dokumentarnog ostvarenja potpisuje Branko Radaković, a učesnici filma su: Milan Stefanović, Dragomir Mihailović, Momčilo Rajin, Nebojša Pajkić, Zoran Radomirović, Dušan Kojić, Ljubomir Jovanović, Srđan Gojković, Petar Janjatović, Aleksandar Žikić, Branimir Lokner, Dubravka Marković, Miroslav Dukić, Vladimir Janković, Zoran Lesendrić, Dušan Vesić, Ivan Ivačković, Milutin Petrović, Jadranka Janković Nešić, Dragan Ambrozić, Sandra Rančić, Ivana Kronja i Milan B. Popović.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Akademije 28 svakog radnog dana 11h-20h i vikendom 18h-20h. Cena ulaznica u pretprodaji je 500 din, dok će se na dan premijere prodavati po ceni od 600 din.
12970546_10207260824093653_1944333491_o
Branko Radaković, rođen 1982. godine u Paraćinu, bavi se različitim vrstama umetničkog izraza: slikarstvom, muzikom, filmom, poezijom. Učestvovao je na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svetu, a njegov kinematografski rad pozitivno ocenjuju kako domaći tako i svetski filmski kritičari. U periodu od 2006. do 2015. snimio je preko trideset dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih ostvarenja. Njegov film “Pozdrav video kasetama!“ nominovan je za najbolji kratki film u kategoriji “Art on video” na festivalu “Art Deco de Cinema“, 2012. godine, u Sao Paulu, Brazil. Film “Turist“ je 2013. godine, osvojio nagradu za najbolju režiju na “ProFiRe” festivalu kratkog filma u Edinburgu, u Škotskoj. Sa ostvarenjima “Glas Božiji u narodu“, “To moram“ i “Lokacija“, osvojio je nagrade u Srbiji. “Limunovo drvo“, njegovo najnovije ostvarenje, je njegov peti po redu dugometražni film. Sniman je tokom 2013. godine, da bi postprodukcija bila završena krajem jula prošle godine. Pretpremijerno je prikazan na Gitarijadi u Zaječaru, zatim u Somboru, Sremskim Karlovcima (Filmski festival “Bdenje duše”), Novom Sadu, Zagrebu, Subotici i Vranju. U četvrtak 21. aprila biće prikazan u Centru za kulturu “Sirmijum art“, u Sremskoj Mitrovici.
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: