Aerodrom na 7. Bedem fest-u

Ovogodišnji 7. Bedem Fest će se održati poslednjeg vikenda avgusta, od 25. – 27. uz bogat program ujedinjen oko novog koncepta festivala – „VJERUJ“.

Nova imena nam stižu za 7. Bedem Fest u Nikšiću, koja se priključuju već objavljenim – Drugi način, E-play, Kralj Čačka i IrieFM. Izvođač koji nas očekuje pored njih, je još jedan kultni zagrebački rok sastav „Aerodrom“, koji će dijeliti ovu binu, između ostalih, sa dva velika imena bosanskohercegovačke, ali i regionalne scene, kao što su hip hop muzičar „Frenkie“ i Elvir Laković, poznatiji kao sastav „Laka“.

Sezona festivala se lagano primiče i svi željno isčekujemo konačan line-up svih festivala, kako  u Crnoj Gori, tako i u širem okruženju, nadajući se svojim fanovima i dobrom provodu.

Aerodrom, bend okupljen oko Jurice Pađena, osnovan je 1978.godine. Njihovi hitovi, kao što su „Fratelo“, „Što si u kavu stavila“, „Stavi pravu stvar“ i mnogi drugi, obilježili su cijelu jednu dekadu nekadašnje jugoslovenske rok scene, i danas su prepoznatljive i rado slušane pjesme, među svim generacijama. Bend se ponovo aktivirao 2000.godine, a nedavno je objavio novi singl „Od sjutra ne pušim“, koji najavljuje novi album. Jurica je objavio i sjajan autorski album „All stars“, sa mnogobrojnim eminentnim muzičarima, za koju je osvojio „Porinu“.

Poput Jurice, izvođači koji dolaze iz BiH, takođe se mogu pohvaliti, između ostalog, i priznanjima koja su im dodijeljena.
Laku svi prepoznajemo po čuvenom hitu „Pokušaj“ sa kojom je predstavio BiH na Evrosongu 2008. godine. Nedavno su izdali novi singl pod nazivom „Životinje“, koji će se naći na trećem studijskom albumu, koji je u pripremi. Ovaj dvojac kakrakteriše neosporna osobenost, koja ih čini upečatljivim, uz neizostavan humor, koji je njihov zaštitni znak.

U Nikšić na tvrđavu stiže i jedan od najboljih hip hop umjetnika ovih prostora – Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenkie. Iza sebe ima brojne albume, saradnje i koncerte, a odlikuju ga i priznanja kao što su „Davorin“ i „Zlatna Koogla“, koje je svojevremeno osvojio kao najbolji izvođač. Frenkie je svoje početke napravio u „Disciplinskoj komisiji“ u Tuzli, iz kojih su još ponikli Casper, Hamza, Koma, DJ Emir i Erol, kao i Edo Majka, sa kojim je često nastupao. Njegovi energični nastupi i oštri tekstovi, koje kritika poredi sa anarho-pankom, su nešto što svakako ne treba propustiti. Nedavno je objavio svojevrsnu „the best of“, kompilaciju „Reexperience“.

Pored novih imena, Bedem Fest objavljuje i svoje učešće na mnogobrojnim partnerskim festivalima u regionu, koju su u toku ili koji se uskoro očekuju.

Tako na jubilarnom 20.izdanju zagrebačkog demo festivala HGF, kao i prethodne godine, zajedno isčekujemo pobjednika, koji će nastupiti na Bedem Festu, a u čijem odabiru će učestvovati kao stručni i počasni član žirija, prvi čovjek Bedem Festa, Petar Šundić. Finale se održava 27.maja, isto kada se održava i finale na festivalu Omladina, u Subotici, sa kojeg takođe treba da nastupe pobjednici. Bedem Fest tradicionalno održava i podržava demo festivale, odnosno bendove, na koji način istinski podržava rok scenu u regionu, čime se ovaj festival razlikuje od svih ostalih muzičkih festivala.

Pored tih festivala, zahvaljujuci saradnji sa Nacionalnom Turistickom Organizacijom Crne Gore, Bedem Fest je i ove godine zastupljen na beogradskom Manifestu, festivalu festivala, koji traje od 27. do 29. maja na platou donjeg Kalemegdana. Pored izložbenog prostora u zoni Culture Shock-a, Bedem Fest će imati učešće i u programskom dijelu, u okviru kojeg će, ove godine, ovaj festival predstaviti beogradski instrumentalni sastav Hipnagoge slike, među mnogobrojnim izvođačima, koji nastupaju na Manifestu.

I ove godine Bedem fest opstaje zahvaljujuci partnerima, od kojih bismo za ovu priliku izdvojili Crnogorsku Komercijalnu Banku koja je zlatni zponzor i oficijelna Banka festivala, Elektroprivredu Crne Gore kao i Pivaru „Trebjesa“ obzirom da je Nikšićko Pivo oficijelno pivo sedmog izdanja Bedem festa „Vjeruj“.

U petak sa pocetkom u 22:00 h u klubu Floyd nastavljamo sa promotivnim aktivnostima, pa ćemo ugostiti sjajan novosadski sastav Sinobusi, čime ce se otvoriti sezona svirki u pomenutom klubu kao i intro-najave sedmog Bedem festa „Vjeruj“.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: