2×2 karte za predstavu „Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” na sceni Bitef teatra 27. i 28. novembra u okviru Festivala autorskog filma

Predstava Bitef teatra Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti, po konceptu, režiji i u izvođenju Sanje Mitrović i Vladimira Aleksića, nakon uspešne turneje po Belgiji, Brazilu, Francuskoj, Nemačkoj, ponovo se igra na sceni Bitef teatra 27. i 28. novembra sa početkom u 20h, u okviru festivala autorskog filma.

27. i 28. novembar u 20h

Bitef teatar

DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI

Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić

Produkcija: Sanja Mitrović/Stand Up Tall Productions (Amsterdam) i Bitef teatar (Beograd)

U koprodukciji sa: Beursschouwburg (Brussels)

Partneri: Pianofabriek (Brussels), Centar Film (Beograd), Jugoslovenska Kinoteka (Beograd), Filmski Centar Srbije (Beograd)

Uz podršku: Flemish Community, Flemish Community Commission, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda

Predstava Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti je premijerno izvedena u maju ove godine u Bitef teatru. Istaknuta pozorišna stvarateljka Sanja Mitrović i renomirani glumac Vladimir Aleksić se u predstavi bave skorašnjim istorijom Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju. Ipak, fundamentalna ideja SFRJ, multietničke, multireligiozne, socijalističke države, je i dalje relevantna za današnje evropske sukobe. To ubeđenje spaja ovo dvoje izvođača, i prijatelja iz detinjstva, koji su oboje emigrirali 2001. godine. Dok Sanja i dalje živi i radi u Zapadnoj Evropi, Vladimir se vratio u Srbiju gde nastavlja da gradi svoj život.

Istraga se odvija se kroz dijalog između filma i pozorišta, preplićući tokove njihovih života sa istorijom jugoslovenske kinematografije, socijalističkom prošlošću zemlje, osećajem zajedništva, nacionalističkim ratovima, neoliberalnim revizionizmom, i pustošenjem njihovog rodnog grada. U današnjem društvu da li je moguće ostati veran idealima u koje smo nekada verovali? Šta je to što još uvek ujedinjuje zajednice koje dele isti prostor?

Napomena: predstava je titlovana i na engleski jezik.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: