Regionalni konkurs za mlade dizajnere: Young Balkan Designers 2016 – New Analogue

Balkanska dizajn mreža koju su osnovali organizacija Mikser, Hrvatsko dizajnersko društvo i Public Room iz Skoplja, raspisuje šesti regionalni dizajn konkurs „Young Balkan Designers“ (Mladi balkanski dizajneri) za 2016. godinu pod sloganom „Novo analogno“.

Konkurs je otvoren od 10. februara do 10. aprila 2016. godine za sve članove BDN mreže do 35 godina iz Crne Gore, Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Rumunuje, Slovenije, Srbije i Turske.

Prijave se vrše popunjavanjem formulara koji se nalazi na ovom linku, na kojem su svi detalji konkursa, rokovi, nagrade i uslovi za prijavljivanje. Svi aplikanti ili grupe autora koje se prijavljuju na konkurs moraju biti članovi Balkanske dizajn mreže. Učlanjenje je besplatno i vrši se popunjavanjem formulara koji se nalazi na ovom linku.

YBD 2016 konkursom želi da istraži načine na koje Balkan kao društvo može da aktivira i afirmiše vrijednosti sopstvenih kulturnih dobara i doprinese globalnoj raspravi o dehumanizaciji procesa proizvodnje, nastaloj kao posljedica kapitalističkog modela i digitalne produkcije koji zanemaruju ljudski faktor, to jest čovjeka, njegovu ličnost, emocionalni sklop i ideale ka kojima teži. Od dizajnera se traži da razmisle o humanizaciji procesa proizvodnje, kao i o načinima implementacije lokalnih vještina i zanata u savremeni dizajn, sa fokusom na direktno i neposredno uključivanje lokalne zajednice u proces rješavanja problema i proizvodnje, nasuprot njihovom fiktivnom uključivanju putem društvenih mreža.

Stručni žiri u sastavu Konstantin Grčić (industrijski dizajner), Tomislav Knezović (Prostoria), Zoran Jedrejčić (industrijski dizajner), Jelena Matić (profesorka na Univerzitetu u Beogradu) i Nikola Radeljković (Numen/ForUse) 19. aprila proglasiće širi izbor radova koji će biti izložen u okviru talent zone Mikser festivala 2016, koji će od 8. do 12. juna biti održan u beogradskoj četvrti Savamala. Nakon Mikser festivala, 10 najboljih projekata po izboru stručnog žirija biće dio putujuće izložbe koja će gostovati na istaknutim regionalnim dizajn festivalima.

Više informacija na www.balkandesignnetwork.org

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: