Poziv za prijavu za Divac omladinske centre

Fondacija Ana i Vlade Divac od 2013. godine realizuje projekat Divac omladinski fondovi (DOF) u saradnji sa opštinama Aranđelovac, Blace, Kanjiža, Lazarevac, Obrenovac, Prijepolje, Vladičin Han, Vlasotince i Vršac realizuje, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako bi model projekta DOF, koji se pokazao kao odličan za uključivanje mladih u proces donošenja odluka, učinili održivim izabraćemo udruženja koja će predstavljati Divac omladinske centre koji će u svakoj opštini preuzeti realizaciju projekta. Projekat DOF se finansira od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) do marta 2017. godine. Nakon toga želimo da Divac omladinski centri preuzmu implementaciju ovog modela i da prikupljaju sredstva za nastavak realizacije ovog projekta uz podršku Fondacije. Fondacija će u periodu od 2015. do 2017. godine intenzivno raditi na jačanju kapaciteta izabranih Divac omladinskih centara na polju finansija, administracije, prikupljanja sredstava, programskog budžetiranja itd.

Pozivamo sva udruženja građana da podnesu svoje prijave za Divac omladinske centre do 10. avgusta 2015. godine.

Ko može da aplicira?

 • Sva registrovana udruženja građana i fondacije (prema formi registracije u APRu) – u daljem tekstu udruženja.
 • Udruženja ne moraju obavezno da budu udruženja mladih ili udruženja za mlade ali će prethodno iskustvo u ovoj oblasti biti dodatno bodovano.
 • Poželjno je da udruženja budu na teritoriji devet opština u kojima postoje Divac omladinski fondovi ili iz regiona, kao i da imaju prethodno iskustvo rada sa lokalnom samoupravom i svim relevantnim akterima iz opštine za koju apliciraju.
 • Jedno udruženje može da se prijavi za više opština

Koji su kriterijumi izbora?

 • Održivost udruženja i prethodnih projekata i programa
 • Iskustvo u sličnim projektima koji se bave omladinskim temama
 • Prethodni odnosi sa relevatnim akterima na lokalu (lokalna samouprava, lokalni biznisi, omladinske i druge organizacije)
 • Sprenmnost i zainteresovanost da postanu Divac omladinski centar

Šta dobijaju udruženja koja budu izabrana?

 • Mogućnost da od marta 2017. godine preuzmu model Divac omladinski fondovi u opštini za koju su izabrani i da na osnovu preuzetog modela apliciraju za sredstva za nastavak realizacije
 • Mentorstvo iz oblasti finansija, administracije, prikupljanja sredstava od kompanija i bilateralnih donatora, programskog budžetiranja u lokalnoj samoupravi koje će realizovati Fondacija Ana i Vlade Divac, Srprska asocijacija menadžera (SAM) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Šta se od Divac omladinskog centra očekuje?

 • Da prisustvuje svim obukama, radionicama, menstorskim sastancima i okruglim stolovima pripremnljenim za Divac omladinske centre u periodu do marta 2017. godine
 • Pokaže spremnost da model Divac omladinskih fondova nastavi da implementira nakon marta 2017. godine

Kako aplicirati?

Popunjen prijavni formular koji se preuzima sa www.stvarnovazno.org/doc potrebno je poslati putem online forme do 10. avgusta.

Šta nakon apliciranja?

Krajem avgusta i početkom septembra biće organizovani intervjui sa svakim od prijavljenih udruženja. Do kraja septembra će biti doneta odluka o udruženjima sa kojima ćemo raditi u narednom periodu.

Za svaku od devet opština biće izabran Divac omladinski centar. Jedno udruženje može biti izabrano za Divac omladinski centar u više opština.

Za više informacija možete se obratiti Jeleni Rakić ili Željku Mitkovskom na broj 011-3341755 ili na mejl stvarnovazno@divac.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: