Otvorene prijave za jubilarni deseti SonyWorldPhotographyAwards

Ovoga juna počinje novi ciklus prijava za učešće na najvećem svetskom takmičenju uoblasti fotografije,SonyWorldPhotographyAwards, koje ove godine slavi 10. rođendan. Konkurs je otvoren kako za profesionalne fotografe, tako i za amatere,a svake godine nagrađuje i promoviše najbolje fotografije autora iz celog sveta.
The season of a firefly comes around in Japan at the beginning of a rainy season. This firefly is a species called Luciola parvula, and repeats blink. [Hime-HOTARU] Call a firefly in Japan. This species flies in the beautiful forest. In particular, the firefly in bamboo forest is valuable. The population of these firefly decreases every year in Japan. These may be influence by environmental destruction. This picture was taken under a little moonlight.

„Veoma smo ponosni što ove godine obeležavamo desetogodišnjicu. Od osnivanja 2007. godine, ovo takmičenje je poraslo i po veličini i po kredibilitetu. Počastvovan sam što su neafirmisani autori širom sveta uspeli da iskoriste nagrade da pokrenu svoje karijere, a profesionalci da prošire mrežu kontakata. Ostajemo posvećeni izazivanju fotografa da pomere granice kreativnosti i u narednom periodu“, ističe Skot Grej, generalni direktor Svetske organizacije za fotografiju, osnivača ovog prestižnog takmičenja.

Autori mogu besplatno da prijave svoje radove u bilo kojoj od četiri kategorije konkursa – profesionalna, otvorena, za mlade fotografe i za studente fotografije – putem sajta www.worldphoto.org. Fotografi iz iste zemlje se automatski kvalifikuju za Nacionalnu nagradu te zemlje. Redizajnirani vebsajt konkursa pruža izuzetnu vizuelnu platformu, a sam proces apliciranja je jednostavniji nego ranije. Detalje o svim kategorijama možete pronaći ovde.

„Fotoaparat nosim svuda sa sobom i često učestvujem na različitim konkursima. Nacionalna nagrada za Srbiju na SonyWorldPhotographyAwards je do sada najveća i najvrednija koju sam primio, posebno imajući u vidu veliku konkurenciju“, izjavio je Đani Bardoti, dobitnik Nacionalne nagrade za Srbiju na ovogodišnjem izdanju konkursa.

SonyWorldPhotographyAwards nudi niz benefita za pobednike, među kojima su:

  • najnovija Sony digitalna oprema
  • 25.000 američkih dolara za Fotografa godine
  • 5.000 američkih dolara za pobednika u otvorenoj kategoriji
  • najbolja Sony digitalna oprema dobitnicimaNacionalne nagrade
  • izlaganje na izložbi SonyWorldPhotographyAwards u Londonu
  • predstavljanje fotografije u godišnjoj publikaciji takmičenja
  • propraćenost od strane medija širom sveta

Ovogodišnje izdanje konkursa, SonyWorldPhotographyAwards 2016, privuklo je rekordnih 230.103 prijava iz 186 zemalja. Za Fotografa godine u profesionalnoj kategoriji proglašen je AsgarKamseh (AsgharKhamseh) za seriju fotografija Vatra mržnje, dok je Nacionalnu nagradu za Srbiju osvojio Đani Bardoti za rad Put za Klenak.

Imena finalista takmičenja SonyWorldPhotographyAwards 2017 biće objavljena 28. februara, pobednici otvorene kategorije i dobitnici Nacionalnih nagradabiti poznati 28. marta, a svi ostali pobednici 20. aprila 2017. godine. Radovi finalista i pobednika biće predstavljeni na postavci u galerijskom prostoru SomersetHouse u Londonu, koja će trajati od 21. aprila do 7. maja sledeće godine.

Foto: Kej Nomijama, Japan, Fotograf godine u otvorenoj kategoriji

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: