Nagrada za odgovornost u nauci

Prijavite se za Nagradu evropskih fondacija za najbolje prakse u domenu odgovornog istraživanja i inovacija do 7. decembra i osvojite 20.000 evra.

Nekoliko organizacija iz Evrope pokrenulo je od ove godine Nagradu evropskih fondacija za najbolje prakse u domenu odgovornog istraživanja i inovacija. Najuspešnijim učesnicima konkursa biće dodeljeno ukupno tri nagrade, svaka u iznosu od 20.000 evra.

Rok za prijavu je 7. decembar 2015. godine.

Nagrada je namenjena kako univerzitetima, institucijama, fakultetima i drugim organizacijama, tako i pojedinačnim istraživačima i timovama koji su ciljeve svojih istraživanja uskladili sa potrebama i vrednostima društva.

Evropska unija navodi koncept odgovornog istraživanja i inovacija kao ključ za ostvarivanje pametnog, održivog i sveobuhvatnog razvoja, ako i za rešavanje velikih društvenih izazova sa kojima se danas suočavamo, poput klimatskih promena, zdravstva, bezbednosti hrane i vode, obnovljive i čiste energije.

Među fondacijama koje su ustanovile ovu nagradu nalazi se nekoliko partnera u okviru projekta Responsible Research and Innovation, RRI Tools, u kojem učestvuje i Centar za promociju nauke kao koordinator regionalnog haba.

Nagrada je nastala na zajedničku inicijativu King Baudouin fondacije iz Belgije,  la Caixa fondacije iz Španije, Cariplo fondacije iz Italije, Lundbeck fondacije iz Danske, Fondacije „Robert Boš“ iz Nemačke i Fondacije evropskog centra za istraživanje.

USLOVI KONKURSA

Za nagradu se mogu prijaviti univerziteti, istraživački centri, istraživački konzorcijumi i organizacije iz civilnog sektora koje su uključene u prakse odgovornog istraživanja u Evropi. Istraživanja koja se vode isključivo u svrhu ostvarivanja profita ne ispunjavaju uslove konkursa.

Takođe, uslovi konkursa nalažu da se prijavljeno istraživanje trenutno odvija ili da je najkasnije završeno tokom 2013. godine. Konkurs se zatvara 7. decembra 2015. godine, a biće ukupno dodeljeno tri nagrade u iznosu od po 20.000 evra.

Nakon detaljne analize pristiglih aplikacija, nagrade će biti uručene pobednicima krajem 2016. godine.

Uspešna integracija svih aspekata odgovornog istraživanja i inovacija, kao što su širok spektar zainteresovanih strana, takozvanih stejkholdera, anticipacije i osvrta na potrebe i vrednosti društva, kao i dostupnosti informacija i transparentnosti samog procesa istraživanja, biće od ključnog značaja pri evaluaciji  pristiglih aplikacija.

Istražite više o uslovima konkursa.

Istražite više o RRI projektu.

Izvor: www.elementarium.cpn.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: