Međunarodno takmičenje iz domena robotike

Eurobot je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike. Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakteristikama. Homologacija će početi u petak popodne, 22. aprila u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu i trajaće do subote ujutro, 23. aprila kada počinje takmičenje. Tokom takmičenja se timovi i roboti nalaze u boksovima ispred sale za takmičenje tako da zainteresovani gledaoci mogu direktno da pristupe takmičarima, porazgovaraju sa njima i razgledaju robote.

Svečano otvaranje takmičenja će biti u 13 časova, a pre toga će već biti održana 4 kola takmičenja. Po otvaranju takmičenja se odigrava još jedno kolo „grupne faze“ a posle toga se održavaju polufinalni i finalni mečevi. Gledaoci mogu da prisustviju svim fazama takmičenja i homologacije.

Završno takmičenje se svake godine održava u drugoj zemlji. Na završnom takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji. Mi spadamo u tu kategoriju. Na Eurobot takmičenju smo učestvovali već 16 puta i uvek smo imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvojili 5-to mesto u Evropi, 2006-te godine su naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, 2012-te godine smo zauzeli 3-će i 4-to mesto, a prošle godine smo ponovo bili četvrti) što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja.

Nacionalna takmičenja imamo već trinaest godina i naredno će biti četrnaesto. Na našem prošlogodišnjem Nacionalnom kupu je učestvovalo 17 ekipa, a kao gost je učestvovala i ekipa Supaero sa univerziteta u Tuluzu iz Francuske koja je 2004. godine bila prvak Evrope. Ove godine očekuje se približno isti broj ekipa a kao gosti su se (pored ekipe Supaero) najavile i ekipe iz Engleske. Već dve godine imamo i takmičare u mlađim kategorijama koje učestvuju u takmičenju Eurobot Junior. Oni rešavaju isti zadatak kao i ostale ekipe ali roboti nisu autonomni već su ručno navođeni.

Naime, sudijski komitet Eurobot -a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote. Ove godine je zadatak sledeći. Na stolu (ove godine je sto dekorisan tako da predstavlja plažu) se nalaze drvene kocke koje predstavljaju hrpe peska, hokejaški pakovi koji predstavljaju školjke, a u dodatnim bazenima sa vodom plivaju plastične ribice. Dva robota se takmiče u jednom meču i treba da sakupe objekte (doguraju „pesak“ na mesto gde treba da se pravi zamak od peska, sakupe „školjke“, upecaju što više ribica, …) i sve to odlože na za to određena mesta. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi ispuni više postavljenih zadataka i time osvoji veći broj poena. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije. Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa studenti ulože veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa. Zbog toga zaslužuju sve pohvale i priznanja.

Da bi mogli da učestvuju u takmičenju roboti moraju da prođu detaljnu sudijsku proveru ispunjenosti tehničkih zahteva i dokazivanja performansi tzv. homologaciju. U prvom delu homologacije sudije detaljno pregledaju robot, a zatim se robot postavlja na sto (bez protivnika) i treba da ostvari nekoliko poena čime se dokazuje funkcionalnost.

Foto: Facebook/EurobotSrbija

Izvor: RTV

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: