Francusko-srpska privredna komora nagrađuje najbolje studentske radove o cirkularnoj ekonomiji – Konkurs otvoren do 28. aprila

Francusko-srpska privredna komora ponovo je raspisala konkurs za Studentsku nagradu. Ove godine studenti su pozvani da pišu o cirkularnoj ekonomiji, a najbolja tri rada osvojiće vredne novčane nagrade - 1.500, 1.000 i 500 EUR. Rok za slanje radova je 28. april, dok će nagrade biti dodeljene 16. juna 2016. godine.

Francusko-srpska privredna komora održava Studentsku nagradu po šesti put, sa ciljem da promoviše održivi razvoj i animira univerzitetsku zajednicu. U svetlu velike svetske konferencije o klimatskim promenama održane u Parizu prošlog novembra i dostignuća Francuske na tom polju, pred studente je ove godine stavljen zadatak da napišu rad o cirkularnoj ekonomiji kao novom ekonomskom pristupu u borbi protiv klimatskih promena i sve većoj potražnji za resursima.

Od kandidata se očekuje da izaberu jedan ili više resursa, proizvoda ili specifičnu oblast, i da predlože konkretne i originalne predloge primene cirkularne ekonomije u Srbiji i regionu. Za razliku od danas široko rasprostranjene linearne ekonomije, cirkularni koncept podrazumeva vraćanje otpada u proizvodni proces i efikasniju upotrebu prirodnih resursa. Novčane nagrade za studente obezbedile su kompanije članice Komore: „Veolia Central & Eastern Europe“ (prva nagrada), „Schneider Electric“ (druga nagrada) i „Lafarge“ (treća nagrada).

Pravo učešća imaju svi srpski i strani studenti do 25 godina starosti, koji su upisali školsku 2015/16. godinu pri nekoj od institucija visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Zainteresovani kandidati trebalo bi da napišu esej od 15 do 25 strana, na srpskom jeziku. Radove ocenjuje specijalni žiri koji čine univerzitetski profesori i drugi ugledni stručnjaci za pitanja održivog razvoja, kao i članovi Francusko-srpske privredne komore.

Svečanost dodele nagrada biće održana 16. juna kada će pet najboljih učesnika imati priliku da predstave svoje eseje.

Sve dodatne informacije nalaze se na sajtu Francusko-srpske privredne komore.

Izvor: www.ekapija.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: