Da li postoji način da menjaš svet na bolje i od toga živiš?

Prijavi svoju biznis ideju i osvoji mentora, put u Gruziju i novčanu podršku!

Prijavi svoju biznis ideju i osvoji mentora, put u Gruziju i novčanu podršku!

Čim se sunce vrati u grad, na beogradske ulice izmile svi njegovi građani, željni druženja van četiri zida. Noću se pabovi i parkovi iznova pune mladima – neko posle druženja ide u klub, neko ide kući, neko ostaje do jutra da priča o filozofiji, životnim planovima i velikim idejama (i većina njih do sutra bude zaboravljena).

Tako se na stepeništu ispod Narodne biblioteke (interno nazvanim „Razlivalište“) leta 2013. noćima okupljalo veliko društvo, sa gitarama i pratećom opremom. Međutim, desilo se to da je iz meseca u mesec ova družina bivala sve manja. Ono što zovemo „odlivom mozgova“ se moglo videti slikovito i jasno na tako malom uzorku ljudi. Iako puni energije i prilično zaljubljeni u svoj grad i okruženje u kome žive, mladi ljudi su odlazili – u potrazi za karijerom, novcem, svojim mestom pod suncem. Tako su tri drugara – Dušan, Miloš i Ivan – donela odluku da ideja ipak preživi do sutra. Ispostavilo se da je preživela do danas.

Može drugačije

Godine 2014. nastaje organizacija Razlivalište, nazvana po istom onom stepeništu na kome je sklopljen „pakt“ o njegovom osnivanju. Cilj organizacije je stvaranje plodnog okruženja za razvoj društvenog preduzetništva mladih u Srbiji koje će se stvoriti kroz niz programa, besplatnih edukacija, radionica i saradnju sa kompanijama koje se bave sličnom tematikom. Kada kažemo „društveno preduzetništvo“ mislimo na poslovanje sa višim ciljem – rešavanje društvenog ili ekološkog problema na konkretan način. To može da bude bilo šta što vam smeta, od parka iza zgrade gde ima više rasutog smeća nego drveća, do nemogućnosti zaposlenja ako ste prešli 50-tu, a otpušteni ste kao „tehnološki višak“. Sa druge strane – tradicionalna karijera već dugo ne ispunjava mlade ljude. Sve je manje onih kojima je novac jedini motiv da ujutru ustanu i odu na posao. Potreban im je jači razlog i osećaj svrhe. Kada ispred „preduzetništva“ dodate „društveno“, posao postaje neka vrsta misije.

Tako dolazimo do još jedne bitne komponente ove priče – a to je moć pojedinca, odnosno ideje. Glavni razlog zbog kog one najčešće ostaju na nivou priče ili zarobljene u glavama svojih stvaralaca, je to što deluju kao naučna fantastika ili nešto što će nam oduzeti previše vremena (ili još lakše – neko drugi će to rešiti).

Sa ovom zamisli na umu, Razlivalište je u Srbiju donelo program koji postoji u preko 20 zemalja sveta – Social Impact Award. To je takmičenje koje, kao što ime kaže, nagrađuje najbolje ideje koje spajaju biznis i pozitivan uticaj na prirodu i/ili društvo. Bilo koji tim ili pojedinac koji ima između 15 i 30 godina i zamisao koju bi voleo da pretvori u biznis (ili misiju!) dobrodošao je da se prijavi na takmičenje do 27. maja ili nas kontaktira za dodatne informacije (nađite ih ovde!). Timovi koji uđu u finale zatim prolaze tri meseca intenzivnog rada na svom projektu, pri čemu će im biti obezbeđena edukacija i mentor, a nagradu dobijaju 4 najbolje ideje.

Šta je nagrada?

Social Impact Award je sa svojim saradnicima – Erste bankom, Coca – Cola HBC Srbija i Austrijskom razvojnom agencijom obezbedila nagradu od 1500 evra za sve pobedničke timove koju treba da iskoriste za započinjanje svog biznisa. U nagradu za pobednike ulazi i mentorska podrška i put u Gruziju na svetski Social Impact Award samit, kome će prisustvovati pobednici iz svih zemalja gde ovaj program postoji.

U međuvremenu, Razlivalište drži karavan besplatnih radionica po Srbiji (raspored možete videti ovde) na kojima se bavi upravo temom društvenog preduzetništva i na kojima mogu da učestvuju svi koje zanima ova tema, ili samo preduzetništvo, bez obzira da li imaju ambicije da učestvuju na takmičenju. Ovde imate priliku da naučite kako se razrađuje ideja, kako se određuje ciljna grupa, pravi biznis plan, kontaktiraju donatori i još mnogo toga.

Ako vam fali inspiracije, pronađite je ovde, među prethodnim pobednicima Social Impact Award-a. Oni su tu da vas podsete da je promena moguća i da svet počinje u vašem domu, komšiluku, u vašem gradu. Pridružite se akciji koja će ga učiniti malo boljim!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: