Virtuelni sajam obrazovanja EduFair biće dostupan svima 15. oktobra

Novi uslovi i ograničenje skupova organizatore najvećeg sajma obrazovanja u Srbiji EduFair podstaklo je da ga prilogade za online korisnike, tako da ove jeseni, prvi put EduFair-u možemo pristupiti iz bilo kog kraja Srbije, uz nekoliko klikova.

EduFair, tradicionalno najveći sajam obrazovanja u Beogradu, već skoro 20 godina posetiocima nudi mogućnost da se iz prve ruke informišu o trendovima na polju obrazovanja, ali i konsultuju o mogućnostima sa predstavnicima nekih od najuglednijih obrazovnih institucija iz Srbije i inostranstva. Ove godine, usled promenjenih okolnosti izazvanih pandemijom, organizator EduFair-a u Beogradu, Integraledu, rešio je da sajam obrazovanja za korisnike učini bezbednim, ali i pristupačnijim, tako da 15. oktobra neće biti važno gde se nalazite – uz nekoliko klikova, u periodu od 14.00-20.00h, moći ćete da pristupite prvom Virtual EduFair-u u Srbiji. 

Virtual EduFar će okupiti predstavnike više od 25 univerziteta i srednjih škola iz Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Italije, Grčke, Švajcarske, Španije, Nemačke i Kanade. Posetioci će iz prve ruke moći da se informišu i o stipendijama za osnovne i  srednje škole iz inostranstva. Takođe, oni koji imaju dileme o svom daljem akademskom razvoju, Virtual EduFair mogu da iskoriste da zakažu test profesionalne orijentacije MyFutureChoice, zvanično najbolji test ove vrste u Velikoj Britaniji.

„Nakon uspešno održanog Virtuelnog EduFair-a u Bugarskoj radujemo se EduFair-u u Srbiji, jer će to biti veliki online događaj. Ne radi se o jednostavnim prezentacijama na internetu ili zoom sastancima, reč je zaista o pravom sajmu“, objašnjava Veselina Todorova, savetnica za obrazovanje ispred Integraledu mreže. „Za sve koristimo jednu od vodećih američkih online platformi za virtualne sajmove, koja posetiocima daje sve mogućnosti koje imaju i na pravom sajmu na koji bi fizički došli, čak su neke stvari i olakšane. Isto kao na sajmu, moći će da posete 25 online štandova, uglednih internata, srednjih škola i univerziteta iz inostranstva, iz više od 10 različitih zemalja, i da se o svemu direktno informišu od predstavnika ovih obrazovnih institucija. Pogodnost je što će to moći da urade vozeći se autobusom, ili u kafiću, ne moraju fizički da dolaze, što je posebno velika pogodnost za posetioce koji ne žive u Beogradu. Takođe, dok na sajmu morate fizički da posetite svaki štand koji vas zanima, ovde možete da se raspitujete o istim stvarima kod različitih institucija, kao i u svakom chatu, možete da vodite paralelno nekoliko razgovora. Ne morate da čuvate prospekte, ni flajere i ne morate da zapisujete jer vam cela konverzacija ostaje sačuvana u chat-u, a sve materijale dobijate online“.

Traženje idealne obrazovne institucije, naročito za školovanje u inostranstvu je ozbiljan posao. Uz izuzetak nekoliko najprestižnijih institucija, o većini ne znamo mnogo, a moramo da znamo sve kako bismo odabrali onu koja najviše odgovara našim potrebama. Upravo zbog toga je direktan razgovor sa predstavnicima obrazovnih institucija na uglednim sajmovima obrazovanja tako važan, jer ne samo što pruža jasan uvid u stvari koje nas zanimaju, već i ubrzava mukotrpan proces biranja. 

Ovo je prvi put da se u Srbiji odvija jedan događaj u vezi sa obrazovanjem koji ima ovakve mogućnosti i činjenica je da donosi brojne novitete na polju savetovanja u vezi sa obrazovanjem. „Kad je počela kriza izazvana koronavirusom mi smo nastavili da radimo i istraživali smo načine na koje bismo mogli da nastavimo komunikaciju sa roditeljima i učenicima, jer obrazovanje ne može, ili bar ne bi trebalo, da čeka. Platforma na kojoj pripremamo predstojeći sajam obrazovanja u Srbiji pokazala se kao više nego dostojna ovog zadatka i svi smo veoma uzbuđeni – kako organizatori tako i delegati. Iako smo navikli na lepe i velike štandove na EduFair-u u Beogradu, tu smo sedeli i razgovarali sa posetiocima, ove godine ćemo to raditi putem kompjutera, ali će sadržaj biti podjednako koristan za roditelje i mlade ljude koji žele da istraže mogućnosti za svoje obrazovanje“, objašnjava Veselina.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: