Uspeh srpskih studenata na svetskom debatnom prvenstvu

Aleksandar Milanović i Janko Đorđević su uspeli da dođu do polufinala Svetskog univerzitetskog debatnog prvenstva, čime su postigli najveći uspeh za Pravni fakultet na svetskim takmičenjima, navodi se u saopštenju organizacije „Otvorena komunikacija“.

U saopštenju se precizira da je Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo održano u Solunu od 27. decembra prošle godine, do četvrtog januara ove godine.

Kako se dodaje, oni su u polufinalu kategorije engleski kao drugi jezik debatovali protiv timova iz Nemačke, Rumunije i Južne Koreje, a osim timskog uspeha dobili su i pojedinačne nagrade, kao peti i sedmi najbolji govornici takmičenja u kategoriji engleski kao strani jezik.

U saopštenju se navodi da je značajnu nagradu dobio je i student Fakulteta političkih nauka, Đorde Jovićević, koji je proglašen za sedmog najboljeg govornika takmičenja u kategoriji engleski kao drugi jezik.

Jovićević je sa svojim debatnim partnerom Milošem Rafailovićem sa Pravnog fakulteta, stigao do osmine finala u otvorenoj kategoriji u kojoj se, kako je objašnjeno u saopštenju, takmiče studenti kojima je engleski maternji jezik.

Na takmičenju je debatovalo više od 700 studenata iz oko 90 svetskih zemalja sveta, navodi se u soapštenju.

Srbiju su predstavljali i Milja Šijakinjić sa Ekonomskog fakulteta, Ilija Ivanišević sa Fizičkog fakulteta, Teodora Rešetar sa Filološkog, Aleksa Petković sa Fakulteta političkih nauka, Igor Pavlović sa Fakulteta za medije i komunikaciju i Đorde Ilijašević student Pravnog fakulteta.

U saopštenju se dodaje da se jedna od srpskih najboljih debaterki Helena Ivanov, koja studira na Oksford univerzitetu, ove godine nije takmičila već je dobila priliku da bude sudija u finalu svetskog prvenstva kategorije „engleski kao drugi jezik“.

Doktorant Fakulteta organizacionih nauka Marko Ćirović sudio je polufinalnu debatu.

Tim koga su činili Britanci Majkl Dan i Hariš Nataradžan ove godine se takmičio u ime Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Srbije, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da su stigli do finala u glavnoj kategoriji takmičenja u kojoj su debatovali protiv timova iz SAD, Kanade i Australije.

Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo, koje se održava svake zime od 1981. godine, je takmičenje u formi britanske parlamentarne debate koje je podeljeno u tri takmičarske kategorije – otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik.

To je najveće i najprestižnije godišnje okupljanje studenata na svetu, a sledeće će biti održano u Holandiji.

Izvor: Tanjug/MagazinStudent

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: