Uskoro nova pravila za studentske organizacije

Nacrt novog Zakona donosi promene u načinu osivanja, delovanja, ali i uklanjanja političkih uticaja u radu studentskih organizacija. Posle Novog Sada, Beograda i Niša, javna rasprava organizovana je i u Kragujevcu.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju održana je na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Ovim Nacrtom zakona pokrenuto je rešavanje problema jasnijeg definisanja studentskih organizacija, njihovog polja delovanja kao i uklanjanja političkih uticaja iz studentskog organizovanja.

Nacrt zakona pripremila je radna grupa Studentske unije Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zakon predstavlja jedan korak unapred ka institucionalnom prepoznavanju studentskog aktivizma, kao jednog vida neformalnog obrazovanja, koje daje priliku studentima da steknu organizacione veštine i znanje iz različitih oblasti.

Veštine stečene kroz dodatni aktivizam tokom studija, danas su veoma cenjene u Evropi i svetu, dok u Srbiji raste potražnja na tržištu rada za kadrovima koji su prošli određeni vid neformalnog obrazovanja ili volonterizma.

Izvor: RTS i www.najstudent.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: