Univerzitet u Novom Sadu uspostavio saradnju s Univerzitetom iz Sidneja

Na osnovu Memoranduma o razumevanju koji su nedavno potpisali rektor Univerziteta u Novom Sadu profesor dr Dušan Nikolić i prorektor za naučna istraživanja Mekvori univerziteta iz Sidneja profesor dr Ajzak Pretorius započeta je saradnja ove dve institucije u oblasti doktorskih studija.

„Ovaj prestižni australijski univerzitet izdvojio je milion australijskih dolara za finansiranje zajedničkog mentorstva za najuspešnije studente našeg univerziteta, s kojima će raditi jedan mentor iz Novog Sada i jedan iz Sidneja, a biće im omogućeno da borave i obavljaju istraživanja na oba univerziteta“, kaže rektor Nikolić.

„Prednost će imati studenti koji se bave novim materijalima, nanotehnologijama i drugim temama iz prioritetnih oblasti Centra za strategijske i napredne studije Univerziteta u Novom Sadu.“

Detalji u vezi s realizacijom ovog sporazuma biće utvrđeni sledeće nedelje na međunarodnom skupu posvećenom zajedničkom mentorstvu koji u Sidneju organizuje Mekvori univerzitet.

„Ovaj vid saradnje je višestruko značajan za akademsku zajednicu Univerziteta u Novom Sadu jer će omogućiti intenzivniju razmenu informacija i ideja, pristup vrhunskim laboratorijama i drugim resursima partnerskih institucija i povezivanje vodećih naučnika iz različitih delova sveta“, objašnjava dr Nikolić.

Vinska diplomatija
„Sve je počelo za vreme pauze na Rektorskoj konferenciji na Univerzitetu u Gentu, u Belgiji, tako što smo prorektor Pretorius, inače poznati stručnjak za biotehnologiju vina, i ja, počeli da razgovaramo o Rektorskom vinu Univerziteta u Novom Sadu i uspešnom radu Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta UNS-a“, kaže dr Nikolić.

„Rektorsko vino je i u mnogim drugim prilikama predstavljalo dobar povod za razgovor i, ujedno, uvod u saradnju. Ovo vino poklanjamo rektorima vodećih univerziteta i visokim zvaničnicima, prilikom službenih poseta i u Rektoratu se vodi precizna evidencija o tome, a preostalih devedeset boca brižljivo čuva Departman za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta, u vinskom podrumu na svom oglednom dobru u Sremskim Karlovcima.“

„To što je Mekvori univerzitet izdvojio milon dolara za saradnju s Univerzitetom u Novom Sadu nesumljivo ima veliki materijalni značaj za studente doktorskih studija i za njihove mentore. Međutim, mnogo je značajnija poruka koja je time, na posredan način, upućena međunarodnoj akademskoj zajednici, a to je činjenica da rukovodstvo uglednog australijskog univerziteta smatra da treba graditi partnerske odnose s Univerzitetom u Novom Sadu i investirati u saradnju s njim.“

Mekvori univerzitet osnovan je 1964. s idejom da bude prepoznatljiva i napredna ustanova u okviru koje se razvijaju interdisciplinarne i multidisciplinarne studije. Univerzitet je, u međuvremenu, izgradio izvrsnu reputaciju na polju nauke. Sva istraživanja ove institucije su u skladu s najvišim svetskim standardima ili su značajno iznad njih, a više od 100 istraživača s Mekvori univerziteta svrstava se u jedan odsto najboljih istraživača na svetu.

Istraživanja su fokusirana na interdisciplinarne oblasti koje su od prioritetnog značaja za zdravlje ljudi, društva koja su otporna na promene, napredne ekonomije, sigurnu planetu i inovativne tehnologije, a strateško opredeljenje je da Univerzitet u oblasti nauke bude u samom svetskom vrhu. Univerzitet takođe postiže visoke rezultate u oblasti visokog obrazovanja i transfera znanja. Više od 300 vodećih kompanija ima sedišta u okviru univerzitetskog kampusa ili u njegovoj neposrednoj blizini. Akademsku zajednicu Mekvori univerziteta čini 40.000 studenata iz više od 100 zemalja i 2.000 profesora, asistenata, istraživača i drugih saradnika.

Izvor: www.dnevnik.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: