Top univerziteti u Nemačkoj

U Nemačkoj postoji više od 400 univerziteta, ali koji su najbolji?

Nemačka vlada pokrenula je pre nekoliko godina projekat pod nazivomExcellence Initiative” koji je imao za cilj da napravi listu najboljih univerziteta u Nemačkoj. Univerziteti su ocenjivani prema strogim kriterijumima, dok su najbolji nagrađeni statusom top nemačkog univerziteta.

Tako se tradicija nastavlja i svake godine počev od 2008. kada je prvi put predstavljen ovaj program, objavljuje se lista top univerziteta uz obaveštenja o tome da li je još neki univerzitet svrstan u listu top lige. Do sada se na ovoj listi nalazi 11 univerziteta, dok 3 pretenduju da budu priključena listi. Ne smemo zaboraviti spomenuti da su ovi univerziteti ne samo označeni kao najbolji u Nemačkoj, već se nalaze i među 150 najboljih svetskih univerziteta. Ukoliko planirate da studije nastavite na nekom od univerziteta u Nemačkoj, možda ćete biti među privilegovanim studentima koji su imali mogućnost da se školuju na nekom od sledećih prestižnih univerziteta:

 1. Universität Bremen
 2. Humboldt-Universität zu Berlin
 3. Freie Universität Berlin
 4. Technische Universität Dresden
 5. Universität zu Koln
 6. RWTH Aachen
 7. Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
 8. Eberhard Karls Universität Tübingen
 9. Technische Universität München
 10. Ludwig-Maximilians-Universität München
 11. Universität Konstanz

Na listi čekanja nalaze se:

 1. GAU Gottingen
 2. TU Karlsruhe
 3. ALU Freiburg

Untitled-1

Foto: www.pigas.org

 

Ukoliko planiraš odlazak u Nemačku na studije, sve informacije koje ti mogu biti korisne: kako da apliciraš za vizu, kako da pronađeš smeštaj, kako se ponašati u Nemačkoj i još mnogo korisnih saveta, pronađi na sajtu UČENJE NEMAČKOG (www.ucenjenemackog.rs)

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: