Talenat pre diplome

Revizorska kuća “Ernst i Jang”, koja spada među kompanije koje zapošljavaju najveći broj univerzitetskih apsolvenata u Velikoj Britaniji, najavila je da će ukinuti kriterijum stepena stručne spreme prilikom prijema novih zaposlenih, ističući da “nema dokaza da dobar uspeh na fakultetu podrazumeva i uspeh u kasnijem životu".

Kako je saopšteno, cilj je da se pruži šansa talentovanim pojedincima “bez obzira na njihove dosadašnje rezultate”.

Megi Stilvel, partner kompanije za upravljanje talentima, izjavila je da će kompanija koristiti onlajn testove za procenu mogućih kandidata.

“Stepen akademske kvalifikacije će i dalje biti uziman u obzir i ostati značajan činilac prilikom procene kandidata u celini, ali više neće biti prepreka za ulazak u kompaniju”, rekla je ona.

“Naša interna istraživanja više od 400 apsolvenata pokazala su da je procena studenata samo na osnovu akademskih rezultata suviše prost pristup regrutovanju. Nema dokaza koji navode na zaključak da viši stepen obrazovanja podrazumeva uspeh u kasnijim profesionalnim kvalifikacijama”.

Kompanija svake godine zapošljava 200 diplomiranih studenata i peta je na spisku poslodavaca koji zapošljavaju apsolvente u Velikoj Britaniji. Promena će stupiti na snagu 2016.

Ranije ove godine “Prajsvoterhaus Kupers” ukinuo je kao kriterijum sistem bodovanja britanskog Servisa za prijem na univerzitete i koledže (UCAS). Ova kompanija veruje da pridavanje prevelike pažnje rezultatima znači da poslodavci mogu da ostanu bez pravih talenata iz siromašnijih sredina koji u školi mogu pokazati slabiji uspeh.

Izveštaj objavljen prošle nedelje pokazao je da deca iz bogatijih sredina – čak i ako nisu akademski nadarena – imaju 35 odsto veće šanse da dobiju visoko plaćen posao, nego inteligentni siromašni mladi ljudi.

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: