Svi hoće u IT stručnjake

Predajom dokumenata danas je počeo upis na fakultete u Srbiji. Prvog dana već velike gužve. Budući studenti pohrlili na ETF i Pravni fakultet. Kažu, zbog dobrog zaposlenja.

Prvog dana upisa na fakultete najveća gužva bila je na beogradskom Pravnom i Elektrotehničkom fakultetu, a budući brucoši kažu da im ti fakulteti nude širok spektar znanja i dobru mogućnost zapošljavanja.

Elektronskim putem do sada je na ETF stiglo 1.200 prijava, a dekan tog fakulteta Zoran Jovanović nije iznenađen velikim interesovanjem maturanata, jer je u ovom trenutku ogromna potražnja za IT stručnjacima u svetu i kod nas.

On kaže da su prošle godine na kraju upisnog roka dobili toliko prijava, a da ove godine očekuje da će biti 1.500 do 1.600 prijava, kao i da je prosečna ocena prijavljenih kandidata veća nego prošle godine- 4,67.

„To govori da nam dolazi krem iz srednje škole. Potražnja za IT stručnjacima je vellika, dolaze firme koje pokušavaju studente već na trećoj godini da privuku kod sebe i to malo usporava studiranje, ali ta deca već tokom studiranja zarađuji više od 1.000 evra mesečno“, naglašava Jovanović.

ETF ove godine upisuje 400 budžetskih studenata na smerovima elektrotehnika i računarstvo i 20 budžetkih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

Lazar Simić iz Kraljeva kaže da se opredelio za ETF zbog perspektivne budućnosti i dobro plaćenog posla. On očekuje da će biti primljen na budžet, jer se za prijemni sprema već godinu dana.

Sličan motiv pri izboru fakulteta imala je i Nevena Milivojević sa Uba, koja kaže da očekuje da će sa diplomom tog fakulteta lakše doći do posla.

„Želim da upišem softversko inženjerstvo ako upadnom na budžet, ako ne ići ću na drugi smer na budžetu. Volim programiranje i želela bih da se tim poslom bavim u budućnosti“, kaže Nevena.

Na Pravnom fakultetu kažu da prvog dana upisa imaju prodatih 1.400 prijava, a da očekuju da će ove godine imati oko 1.800 kandidata.

„Ako je suditi prema broju prodatih prijava za upisni konkurs i ove godine će Pravni fakultet u prvom krugu ispuniti kvotu za budžetska i samofinansirajuća mesta“, rekao je Tanjugu portparol Pravnog Dragiša Potić.

Pravni fakultet prima 600 budžetskih studenata i 850 samofinansirajućih, a prijemni na tom fakultetu zakazan je za 28. jun.

U poslednjih nekoliko godina poslednji budžetski student na listi imao je 75 bodova- uspeh u školi i rezultati prijemnog.

Nađa Zrelac među prvima je predala dokumentaciju, a kaže da je Pravni fakultet oduvek želela da upiše, jer joj je pravo interesantno, a i svi u porodici su završili Pravni fakultet.

„To mi je delovalo kao najbolji izbor. Išla sam na pripremnu nastavu i zadovoljna sam. Nadam se da neće biti nikakvih problema na prijemnom“, kaže Nađa.

I Marko Knežević iz Batajnice upisuje pravo zato što voli što, kako kaže, sa diplomom Pravnog fakulteta ima širok spektar mogućnosti za dalje napredovanje u poslu i karijeri.

Budžetske kvote za državne fakultet ostaju uglavnom iste kao i prošle godine, te će država na Univerzitetu u Beogradu (UB) finansirati školovanje 9.461 studenata, na Univerzitetu umetnosti 284 studenta, na Univerzitetu u Kragujevcu 2.268 studenata.

Zatim, na Univerzitetu u Nišu 3.098 akademaca, Univerzitetu u Prištini 1.077 studenata i Novom Pazaru 620 studenata, dok će univerzitet u Novom Sadu upisati 5.260 budžetskih studenata.

Prijavljivanje kandidata počelo je danas na fakultetima UB i trajaće do 26. juna, polaganje prijemnog zakazano je od 27. juna do 3. jula.

Preliminarne rang lista fakulteti će objaviti do 4. jula, a primedbe i žalbe kandidati mogu da predaju do 5. jula, dok su konačne konačne rang liste fakulteti u obavezi da objave do 10. jula.

Upis budućih brucoša predviđen je od 10. do 14. jula.

Prvog dana upisa gužva je i na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Fakultet će upisati ove godine u prvu godinu osnovnih akademskih studija 210 studenata, od kojih se 120 finasira iz budžeta, plus još tri studenta – jedno lice sa invaliditetom,jedan pripadnik srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja i jedan naš student iz inostranstva, izjavila je Tanjugu predsednica Komisije za upis i dekan fakulteta Violeta Jovanović.

U studijskom programu diplomirani učitelj, u kome studije traju četiri godine, ima mesta za 90 studenata, 60 koji se finansiraju iz budžeta, u grupi vaspitač u predškolskim ustanovama, koji je odpre dve godine akreditovan kao četvorogodišnje studije, 90 mesta, 45 „budžetskih“, i u grupi vaspitač u domovima 30 mesta, a 15 se finasira iz budžeta.

Studije za vaspitače u domovima traju tri godine.

Podnošenje prijava na konkurs osim danas, je i naredna dva dana a polaganje prijemnog ispita 1 I 2. jula. Konačna rang lista biće objavljena 8. jula, a upis je 11 i 12. jula.

Izvor: Mondo

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: