Svaki drugi student mora da radi

Anketa portala www.studentskizivot.com pokazala je da više od polovine studenata mora istovremeno da radi i studira kako bi uspeli da pokriju troškove studija i studentskog života.

Portal www.studentskizivot.com obavio je istraživanje u vezi finansiranja studija i načinom na koji studenti u Srbiji pokrivaju troškove studentskog života. Anketa sa pitanjem „Da li vaša porodica može da vam plati sve troškove studentskog života?“ u kojoj je učestvovalo preko 2.300 ispitanika, dala je rezultate koji nisu bili iznenadjujući.

Rezultati su pokazali da više od polovine studenata mora da radi i zaradjuje uz istovremeno studiranje kako bi isplatili troškove studiranja (55,86%). Svaki četvrti ispitanik odgovorio je da mu porodica može isplatiti sve troškove uz štednju i dobro rukovođenje finansijama koje dobija od porodice (23,39%). Medju studentima kojima porodična pomoć nije dovoljna, jesu i oni studenti koji su dobili stipendiju za studiranje (12,06%). Kao što je i bilo očekivano, oni koji nemaju problema sa finansijama u značajnoj su manjini. Tek svaki deseti student pripada porodici koja uspeva da pokrije troškove studija i koja nema finansijskih problema (8,70%).

 

Portal Studentski Život je pokrenuo i novo istraživanje medju studentima. Na naslovnoj strani postavljena je anketa sa pitanjem: „Da li smatrate da Bolonjski proces omogućava studentima lakši i brži završetak studija?“

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Došao je i taj period godine kada studenti, a naročito brucoši, kreću u potragu za mestom za stanovanje. Studenti koji imaju tu sreću da žive i studiraju u svom rodnom gradu, ne susreću se tako često sa problemom portage za mestom u domu ili... Pročitajte više »»
  • Studenti predstavljaju jednu od najosetljivijih društvenih grupa kada su finansije u pitanju. Visoke školarine, dodatni troškovi i budžet za svakodnevne studentske troškove sasvim sigurno mogu biti opterećujući po svakog prosečnog studenta.... Pročitajte više »»
  • Jednom prilikom predstavili smo vam tekst “Čemu služi fakultet?” u kojem William Deresiewicz navodi najbolje objašnjenje i odgovor na ovo pitanje, da je osnovna svrha fakulteta da nas nauči da razmišljamo. Da li vas je fakultet naučio da... Pročitajte više »»
  • Stavovi o studentskim menzama i istraživanje o navikama prehrane studenata, kao i o njihovom zadovoljstvu prehranom u studentskim restoranima. Ovog meseca sproveli smo jednu sveobuhvatnu analizu studentskih stavova o menzama i ishrani studenata... Pročitajte više »»
  • Studentski standard koji prati standard univerzitetskih centara iz Evrope i sveta sve više nam zvuči kao zemlja iza duge, neuhvatljiva i zauvek magična. Ali da li je zaista taj visoki standard studentskog života nedostižan i nemoguć? Postoji... Pročitajte više »»