Svaki drugi student mora da radi

Anketa portala www.studentskizivot.com pokazala je da više od polovine studenata mora istovremeno da radi i studira kako bi uspeli da pokriju troškove studija i studentskog života.

Portal www.studentskizivot.com obavio je istraživanje u vezi finansiranja studija i načinom na koji studenti u Srbiji pokrivaju troškove studentskog života. Anketa sa pitanjem “Da li vaša porodica može da vam plati sve troškove studentskog života?” u kojoj je učestvovalo preko 2.300 ispitanika, dala je rezultate koji nisu bili iznenadjujući.

Rezultati su pokazali da više od polovine studenata mora da radi i zaradjuje uz istovremeno studiranje kako bi isplatili troškove studiranja (55,86%). Svaki četvrti ispitanik odgovorio je da mu porodica može isplatiti sve troškove uz štednju i dobro rukovođenje finansijama koje dobija od porodice (23,39%). Medju studentima kojima porodična pomoć nije dovoljna, jesu i oni studenti koji su dobili stipendiju za studiranje (12,06%). Kao što je i bilo očekivano, oni koji nemaju problema sa finansijama u značajnoj su manjini. Tek svaki deseti student pripada porodici koja uspeva da pokrije troškove studija i koja nema finansijskih problema (8,70%).

Anketa - rezultati

Portal Studentski Život je pokrenuo i novo istraživanje medju studentima. Na naslovnoj strani postavljena je anketa sa pitanjem: “Da li smatrate da Bolonjski proces omogućava studentima lakši i brži završetak studija?”

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: