Stvarati znači živeti: Prvi Festival Bolje uradiTI sam

Dvodnevni Festival “Bolje uradiTI sam” održan je 18. i 19. decembra u UK Parobrod u Beogradu gde je oko 400 mladih kreativaca pretočilo svoje ideje u izradu raznih predmeta.

Festival je projekat organizacije Mladi za inovacije realizovan u saradnji sa UK Parobrod, a osmišljen je sa ciljem da okupi i predstavi lokalnu “Uradi sam” scenu.

“Uradi sam” ili „Do it yourself“ predstavlja metodu izrade, modifikovanja ili popravke predmeta bez pomoći stručnjaka. Na preko pedeset radionica kreativni učesnici su svoje stvaralačke sposobnosti prikazali u oblastima kao što su rekonstrukcija garderobe, dekupaž, ukrašavanje hrane, pravljenje nakita, igračaka, pletenih i drugih predmeta.

Organizator Festivala Vladimir Kljajić istakao je da je osnovni cilj ovog projekta da se ljudi sličnih interesovanja okupe i nauče nešto novo, ali i da se podigne svest o važnosti podrške zajednice lokalnim umetnicima koji ručno stvaraju.

„Festival ‘Do it yourself’ se bavi kulturom Uradi sam, konceptom promovisanja te metode koja je popularna širom sveta, a od nedavno i kod nas. Postoji posebna zajednica koja u različitim oblastima primenjuje ovu metodu. Mi smo zato i napravili Festival podeljen u nekoliko segmenata, realizovanih u vidu ‘kornera’, uglova koje smo nazvali zone i distrikti. Prema tome,festivalske radionice su podeljene prema tematici, od mode u kojoj se radi nakit, do dekupaž tehnika vezanih za dom i dvorište. Imamo i poseban program za decu, gde se radi od jednostavnih origami radionica do takozvanih ‘štreberskih’ radionica gde stvaramo holograme i druge malo komplikovanije projekte“, istakao je organizator.

Dok su u prvom delu Festivala kreativni učesnici samo stvarali, u drugom delu su mogli i da vide izložbu drugih radova, ali i da po simboličnim cenama kupe neke od izloženih.

Uz malo truda, i ekipa Studentskog života je uspela da napravi zanimljive poklone u okviru GIFTS radionice i da prazničnu euforiju pretoči u kreativno stvaralaštvo. Od stare tegle uspeli smo da napravimo sasvim nov detalj sa svećom za prazničnu trpezu, a od papira, jaja i malo mašte, napravili smo kutiju sa porukom koja prenosi praznični duh.

Osim programa za odrasle, Festival je posebnim programom okupio i najmlađe stvaraoce koji su u okviru „Kids for kids“ radionice učili od starijih, ali učili i jedni druge raznim jednostavnim i kreativnim metodama stvaranja.

Kroz druženje, prijatnu atmosferu i malo veštine, prostorije UK Parobrod brzo su se pretvorile u šarenilo mašte i ideja, a osim svojih radova i simboličnih poklona, učesnici su sa Festivala poneli i mnoštvo pozitvnih utisaka.

„Ovo je prvi put da organizujemo ovaj Festival, i vrlo smo zadovoljni posetom. Sledeće godine takođe planiramo ovakav projekat i nadamo se velikom odzivu“, istakao je organizator Vladimir Kljajić.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: