Studiranje u Švajcarskoj skupo, a uslovi strogi

Osim turista, u Švajcarsku sve češće dolaze i mladi iz celog sveta na studije. Školarine su visoke za naše prilike, a uslovi studija strogi. Ipak, retko ko, uključujući i naše studente, kojih je oko dvadesetak godišnje, izgubi pravo na školovanje.

Fakulteti i kampusi Švajcarske obrazovne grupe su spoj tradicije i modernog doba. Racionalno se koristi i prostor i vreme, uz osluškivanje potreba privrede.

„Ovde sam na poslediplomskim studijama. Tražim praksu. Tokom studija se mnogo radi. Švajcarsku sam odabrala jer pruža najbolje mogućnosti za usavršavanje u menadžmentu i ugostiteljstvu“, kaže student iz Italije Džulija Pinter.

Uči se sve, od najjednostavnijih kuhinjskih poslova do dizajna.

„Ovde učimo o različitim materijalima, različitim vrstama nameštaja različitih stilova. Na primer ART DEKO, ovde gledamo koji bi materijali mogli biti dobri recimo za radnu sobu“, kaže student iz Mađarske Bence Bognar.

Poslovna uniforma je obavezna. U „Cezar Ric Koledžu“ i boja marame govori koji semestar pohađa student. A najbolji od njih, kažu, spavaju u sobi u kojoj je nameštaj iz Pariskog „Rica“.

„Sve naše škole su bazirane u bivšim hotelima. Neki su moderni hoteli iz 70-tih, a pojedini su stari više od 100 godina. Naši studenti zapravo žive u jednom hotelskom ambijentu. Tako se navikavaju na budući poslovni ambijent, a tu imaju i teorijsku i praktičnu nastavu“, kaže rektor Švajcarske obrazovne grupe Emanuel Donhauzer.

Direktor IHTTI Jaco von Vielligh kaže da će u suštini studenti raditi u hotelijerstvu.

„To će biti njihov posao, ali se veliki deo studija danas tiče i finansijskih usluga. Kompanije traže studente sa dosta veština, pa su tu uz nas i banke“, kaže on.

Na početku školovanja student dobija tablet i knjige u elektronskom obliku. O sebi tokom prakse pravi petominutni film što se, takođe, ocenjuje. Tokom školovanja samo dva puta može da se ponovi semestar, a radni dan neretko traje od šest sati ujutru do osam časova uveče.

Foto: Najstudent

Izvor: RTS/Najstudent

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: