Studentska nagrada CCIFS

Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) ponovo je, po peti jubilarni put, dodelila Studentsku nagradu za najbolje eseje studenata, ove godine na temu „Kako se boriti protiv klimatskih promena i njihovih posledica“.

Zahvaljujući kompanijama članicama Komore, najbolji studenti su osvojili vredne novčane nagrade. Prvu nagradu od 1,500 evra koju je sponzorisala kompanija Schneider Electric, osvojila je Olja Milovanov, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Subotici. Drugu nagradu od 1,000 evra Credit Agricole banka uručila je studentu Mihalju Bakatoru sa Tehničkog fakulteta „Mihailo Pupin“ u Zrenjaninu. Treća nagrada kompanije AXA osiguranje u iznosu od 500 evra pripala je Bogdanu Uroševiću sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Svake godine, u cilju promocije održivog razvoja, Francusko-srpska privredna komora organizuje konkurs za dodelu Studentske nagrade i poziva studente svih fakulteta u Srbiji da napišu esej na zadatu temu. Ovogodišnja Studentska nagrada bila je svojevrsna najava 21. po redu Konferencije o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija koja će biti održana u Parizu od 30. novembra do 11. decembra ove godine, a na kojoj se očekuje potpisivanje važnih međunarodnih sporazuma vezanih za klimatske promene.

Dodela je organizovana u prostorijama Francuskog Instituta u Beogradu. Tim povodom, prisutnima su se u uvodnom izlaganju obratili NJ.E. Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji i Sanja Ivanić, generalna direktorka CCIFS.

U svetlu klimatskih promena kojima smo svedoci poslednjih godina poput prošlogodišnjih poplava u Srbiji ili suša u Zapadnoj Evropi, od studenata se tražilo da predlože i obrazlože načine na koji bi lokalna zajednica, ali i preduzeća, mogli da se pripreme i daju svoj doprinos borbi protiv klimatskih promena. Ukupno je petoro finalista imali priliku da pred stručnim žirijem odbrani svoj rad.

Pored predstavnika navedenih kompanija sponzora, među članovima žirija bili su su i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i profesori Filozofskog, Ekonomskog i Geografskog fakulteta u Beogradu.

Radove pobednika možete pogledati u nastavku:
1. nagrada – Olja Milovanov
2. nagrada – Mihalj Bakator
3. nagrada – Bogdan Urošević

Izvor: www.ccfs.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: