STUDENTI NAPRAVILI BOLID Formula „Zastava“ izlazi na trkačku stazu

Studenti Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu su posle četiri godine rada uspeli da naprave formulu - trkački bolid u klasi Formule 3, kojim će se u Mađarskoj takmičiti protiv 30 ekipa studenata iz celog sveta.

“Studentska formula” iz Kragujevca je delo studenata i svaki deo na njoj su konstruisali sami visokoškolci. Jedino su motor preuzeli sa motocikla “honda”, ali su i njega dorađivali.

Kako kaže Ognjen Opančina, koji je zadužen za organizaciju „Studentske formule“ u Kragujevcu, do sada je u timu koji je pravio formulu bilo oko 50 ljudi, a mnogi su već završili fakultet i rade u najboljim svetskim kompanijama.

– Ovo je način da se visokoškolske ustanove povežu sa industrijom. Tu se pokazuje šta inženjeri stvarno mogu da naprave. „Studentska formula“ je najelitnije nadmetanje u kom pokazujemo šta umemo i znamo, jer su pravila jasna i stroga. Gleda se kako je bolid napravljen, da li je ekonomski isplativ i da li su ga konstruisali studenti. Sve, od rama, sklopa, pa do izgleda, sve treba da bude naše rešenje. Velika je čast učestvovati na takmičenju – kaže Ognjen Opančina.

Studentska formula iz Kragujevca se zove simbolično „Zastava“, da se ne zaboravi tradicija grada u kome je fabrika automobila radila decenijama pod tim imenom. Sada je u timu za formulu 20 studenata – Andreja Milovanović, Milan Miljković, Mirko Poledica, Aleksandar Vasilijević, Mihajlo Vasiljević, Miroslav Petrović, Natalija Aleksić… U radionici fakulteta oni rade, vare, mere… Ispituju svojih ruku delo i spremaju se za izlazak na pistu sa vršnjacima sa najboljih fakulteta…

Bolid "Zastava"

Foto: Nebojša Radišić / RAS SrbijaBolid „Zastava“

Andreja Milovanović, vođa projekta i student treće godine Fakulteta, kaže da su ograničenja za formulu stroga.

– Odabrali smo motor od “honde CBR 600”, koji služi za motocikl. Onda smo morali da mu smanjimo dotok vazduha da bi brzina bila ograničena na 120 kilometara na sat. Staza koja nas čeka je teška, pa neće da se vozi brže od 80 kilometra. Čekaju nas testovi ubrzanja, kočenja… Uglavnom, do kraja sledećeg meseca raspisujemo kasting za vozače i šest njih će ići na takmičenje. Oni moraju da budu studenti kragujevačkog univerziteta – kaže Andreja Milovanović.

Studentska formula nosi crno-narandžaste boje fakulteta. Urađeni su testovi rama, aerodinamičnosti, a i spojlere od karbonskih vlakana su dizajnirali studenti

Formula ima preko 800 delova i svaki od njih su analizirali sami studenti. Prvi put su na takmičenju, a i dalje će praviti nove bolide.

Pomažu Podgoričanima

Mirko Poledica je na završnoj godini master studija i kaže da je u timu jer ima iskustva u industriji.

– Nije lako da se teorija pretoči u praksu… Napravili smo formulu čija je cena oko 20.000 evra. Ekipa koja ide na takmičenje treba da plati još 25.000 evra. Imamo saradnju sa kolegama iz Beograda, Splita, Ljubljane, Mostara, koje su već napravile svoje formule. Studenti iz Podgorice su nas zvali da im pomognemo da i oni krenu u ovo nadmetanje u znanju – kaže Mirko Poledica.

Studente su finansijski podržali država, grad, matični fakultet i brojna preduzeća.

Foto: Nebojša Radišić / RAS SrbijaBolid „Zastava“
 
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: