Studenti iz Srbije pobednici regionalnog takmičenja SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016

Regionalno studentsko takmičenje održano je u petak, 10. juna, u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti, označavajući završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016.

Regionalno studentsko takmičenje održano je u petak, 10. juna, u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti, označavajući završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016. Ovaj projekat, koji je iniciralo studentsko udruženje EESTEC, a podržali elektrotehnički fakulteti u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, kao i kompanija Siemens, mladim i perspektivnim budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku sa kojom se inženjeri svakodnevno susreću u industrijskoj automatizaciji sa ciljem da se što bolje pripreme za rad u realnom poslovnom okruženju.

U regionalnom finalu takmičila su se po tri pobednička tima iz svake zemlje, odabrana nakon ocena stručnog žirija na lokalnom nivou. Kao najbolji tim u finalu, onaj koji je osvojio najviše bodova i proglašen za ukupnog regionalnog pobednika takmičenja, je tim iz Srbije koga čine Milan Utvić, Matija Veljić i Ivan Ujčić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zavidno znanje na području industrijske automatizacije pokazali su i slovenački tim koji čine Marija Ivanovska, Tilen Pugelj i Matej Peterka, kao i Ivan Lončar, Antun Skurić, Milenko Šaponja i Jerko Tolić iz Hrvatske. Pored vrednih nagrada koje je osvojio regionalni pobednik, tim iz Srbije, ova tri tima nagrađena su i višednevnom stručnom posetom Siemens-ovim referencama u Beču.

„U okviru projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016 proaktivnim studentima sa naglašenim interesom u području industrijske automatizacije nudimo mogućnost teorijske nadogradnje znanja u radu sa programabilnim logičkim kontrolerima (PLC), uz mogućnost usavršavanja ovih znanja na praktičnim zadacima. Podrška projektima koji podstiču razvoj stručnih i praktičnih znanja budućih inženjera u ovoj oblasti od velikog je značaja za Siemens kao kompaniju koja je dugoročno strateški usmerena na područja automatizacije, elektrifikacije i digitalizacije”, rekla je Ksenija Karić, direktor divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni u Siemens-u Srbija.

Takmičenje SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016 započelo je kao besplatna stručna radionica koja se tokom marta i aprila održala na ETF-u u Beogradu kao i na fakultetima u Zagrebu i Ljubljani. Nakon završenih radionica, studentski timovi rešavali su zadatak koji je po najbolja tri tima iz svake zemlje kvalifikovao za regionalno finale u Zagrebu. Tokom finala takmičari su predstavljali rešenje drugog dela zadatka. Svaki tim je imao po 10 minuta na raspolaganju za svoju prezentaciju i 5 minuta za odgovore na pitanja žirija. Regionalni žiri bio je sastavljen od devet članova koga su činili jedan profesor sa fakulteta, jedan predstavnik Siemens-a i Siemens-ovog partnera iz svake zemlje. Svaki član žirija ocenjivao je timove u četiri kategorije, dok je tokom ocenjivanja tima iz njegove zemlje taj žiri bio izuzet.

Pored praktičnih zadataka predstavljenih tokom finala takmičenja, tokom proteklih meseci u okviru projekta profesori sa fakulteta u sve tri zemlje studentima su održali predavanja tematskog sadržaja koji nije obuhvaćen fakultetskim programom, kao i predavanja o projektnim zadacima, dok su inženjeri iz industrije pružili uvid u problematiku rada u industriji i opisali svoje dosadašnje iskustvo u svom radu, sve u cilju podsticanja izvrsnosti kod studenata iz područja elektrotehnike i njihove dalje pripreme za tržište rada.

Izvor: Nedeljnik/Najstudent

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • ČETVRTAK 15.11. 15:00 POD DRVETOM komedija 85′ 350 dinara 16:45 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara 19:00 ZASPANKA ZA VOJNIKE ratni 117′ 350 dinara 21:00 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara PETAK 16.11. 15:00 POD DRVETOM... Pročitajte više »»
  • Hakaton će biti održan 15. decembra, prijave će trajati do 20. novembra i mogu se prijaviti svi srednjoškolci u timovima od po 3 do 4 člana. Projekat se sastoji iz dva dela. Prvi deo jesu radionice na kojima će srednjoškolci biti upoznati sa... Pročitajte više »»
  • Ovogodišnji festival održaće se 8. i 9. novembra u pozorištu Pinokio(Bulevar maršala Tolbuhina 1, Novi Beograd). Tokom dva festivalska dana publika će imati priliku da pogleda šest sjajnih predstava u izvođenju mladih umetnika. Prvi... Pročitajte više »»
  • Dvodnevnu rođendansku žurku u Beogradu zamislili su ovako: novembar: Mekano novembar: Tvrdo Beograđane i putnike namernike očekuju dva različita koncerta, dve različite set liste, ali jedno je sigurno: i Mekano i Tvrdo biće GLASNO! I naravno... Pročitajte više »»
  • Trci pod nazivom „Belgrade Night Mile“, koja će se po prvi put održati u Beogradu,pridružiće sestudenti Ekonomskog fakulteta. Osim zdravih navika,povod njihovog učešća na noćnoj trci, zakazanoj za petak, 2. novembar, od 22 časa je i... Pročitajte više »»