Studenti Arhitektonskog fakulteta postigli veliki uspek prošavši kvalifikacioni krug globalnog takmičenja u održivoj gradnji Solar Decathlon Middile East

Tim studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ostvario je izuzetan uspeh plasiravši se među 23 ekipe koje će imati priliku da realizuju svoje arhitektonsko rešenje solarnog paviljona na međunarodnom takmičenju Solar Decathlon Middle East 2018 u Dubaiju.

Projekat TWIST BOX je rađen u prolećnom semestru školske 2015/2016 u sklopu seminara i radionice uz Studio M02 AT na master studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao prva (kvalifikaciona) faza takmičenja, uz podršku i učešće grupe nastavnika, saradnika i doktoranata Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Timovi koji će učestvovati na ovom prestižnom takmičenju zvanično su predstavljeni na Svetskom ekonomskom samitu (World Green Economy Summit – WGES) u Dubaiju, 05. oktobra 2016. Na svečanoj ceremoniji naš tim je predstavljao Nemanja Brzaković, student II godine Master akademskih studija arhitekture.

Solar Decathlon Middle East 2018 je međunarodno studentsko multidisciplinarno takmičenje koje ima za cilj buđenje svesti o energetski efikasnom i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata i svih benefita koji iz toga proizilaze. Krajnji cilj takmičenja je realizovanje multifunkcionalnog, energetski efikasnog i samoodrživog paviljona, koji koristi isključivo sunčevu energiju za svoje funkcionisanje. Učešće na konkursu zahteva kontinuirani dvogodišnji rad na razvoju projekta, izradi svih elemenata i komponenti, u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti. U završnoj fazi takmičenja timovi će izgraditi svoje kuće koje će biti otvorene za javnost u periodu tokom kojeg ih međunarodni žiri ocenjuje u 10 različitih kategorija (otud i naziv “dekatlon”).

U narednom periodu se očekuje dalji razvoj projekta od strane studenata Arhitektonskog fakulteta u saradnji sa studentima ostalih fakulteta Univerziteta u Beogradu i javnog i privatnog sektora.

U toku 2017. godine iz ove saradnje u Beogradu će osvanuti objekat koji predstavlja realizaciju studentskog projekta i koji će 2018. godine biti transportovan u Dubai, gde će stajati rame uz rame sa objektima ostalih univerziteta koji su obezbedili svoje mesto u ovom prestižnom takmičenju.

Tim Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

nastavnici: doc. dr Nataša Ćuković Ignjatović, doc. dr Ljiljana Đukanović, doc. dr Dušan Ignjatović

studenti Doktorskih akademskih studija: Nevena Lukić, Vladimir Bojović

studenti MASA-AT: Nemanja Brzaković, Tamara Kostić, Marina Mihailović, Ana Marija Golob, Saša Perišić, Iva Babović, Aleksandra Nikolić, Jovana Petković, Jelena Grozdanić, Goran Tomić, Jovana Laketić, David Jeremić, Vladimir Kuntić, Bojan Vasiljević

Tim Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

doc. dr Željko Đurišić, asist. Dimitrije Kotur

U narednom periodu tim studenata i nastavnika koji radi na razradi rešenja održaće prezentaciju projekta na fakultetima Univerziteta u Beogradu i pozvati sve zainteresovane studente da se priključe daljoj realizaciji projekta i steknu praktična znanja i veštine na realnom projektu.

 

TIM ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU, FINALIST TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 – TWIST BOX, RAD U OKVIRU STUDIJSKE CELINE STUDIO M02 AT, 2016.

foto-1-arhitektonski

TIM ARHITEKTONSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU, FINALIST TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 – TWIST BOX, RAD U OKVIRU STUDIJSKE CELINE STUDIO M02 AT, 2016.

foto-2-arhitektonski

PREDSTAVNICI TIMOVA FINALISTA TAKMIČENJA SOLAR DECATHLON MIDDLE EAST 2018 NA SVETSKOM EKONOMSKOM SAMITU – WGES, DUBAI, 2016.

foto-3-arhitektonski

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: