Stanovi još prazni, više niko neće na Vračar

Studenti, za razliku od prethodnih godina, još nisu počeli da se interesuju za stanove u Beogradu, kažu predstavnici agencija za nekretnine.

Oni ipak nisu saglasni s procenom da li će najavljena stroža kontrola naplate poreza od stanodavaca u iznosu od 20 odsto povećati cenu stanarine.

I oni smatraju da je taj porez prevelik i da bi stanodavci masovnije plaćali taj namet kada bi bio bar prepolovljen.

Glavni menadžer agencije Vila Slobodan Milošević je rekao Tanugu da će sezona najverovatnije početi od početka septembra, kao i da se u poslednje vreme studenti sve više udružuju u cimerske varijante da bi prošli što jeftinije.

On kaže da se cene za pristojne stanove kreću od 200 do 350 evra i da se više ne traže toliko centar i Vračar kao ranije, već su traženiji Voždovac, Novi Beograd i periferna gradska naselja, kao što su Medaković, Vidikovac i slično.

Milošević je naveo da su spremni za početak sezone, kao i da su studenti prethodnih godina već u avgustu tražili stanove, ali da se sada početak zakupa odlaže da bi se što više uštedelo.

On dodaje da za sada cene zakupa stanova u Beogradu ostale na prošlogodišnjem nivou, ali da je ponuda stanova nešto slabija nego 2015, pošto veći broj stanova nije ispražnjen, jer su studenti nastavili u njima da žive.

„Ranijih godina su se više tražile garsonjere i jednosobni stanovi pošto su studenti bili u mogućnosti da plate pojedinačno stan, dok je sada situacija drugačija i više imamo cimerske varijante, pa po dvoje-troje uzimaju stan da bi delili troškove zakupa i komunalija“, kazao je Milošević.

Kako kaže, agencije savetuju vlasnike stanova da umanje cenu tokom trajanja letnjeg raspusta ili da jedan mesec ne naplate kriju da bi zadržali studente, jer je bolje imati sigurnog zakupca nego ponovo ići izdavanje.

Na pitanje da li će najavljena stroža kontrole naplate poreza od stanarine uticati na cene, Milošević je rekao da sigurno hoće, ali ne toliko kada je reč o stanovima namenjenim studentima.

„Mnogo bi bilo bolje kada bi ta stopa bila manja, već bi porez od 10 odsto bio sasvim prihvatljiv za jeftinije stanove“, rekao je Milošević ističući da bi taj novac mogao da se koristi za opštinske budžete.

On je dodao da će se tek posle sezone videti da li je bilo nekog pomeranja cena.

Vlasnik agencije Slavija rent Srđan Lončarević je rekao Tanjugu da sezona još nije počela, a da je osnovni razlog besparica.

On kaže da su studenti prethodnih godina već u avgustu užurbano tražili stanove, dok sada svi čekaju poslednji trenutak da ne bi plaćali i avgust i septembar.

Lončarević očekuje da će studenti tek sredinom septembra tražiti smeštaj.

„Ponuda je slična, nije sjajna, ni stanodavci ni stanari se nisu nešto angažovali, čeka se septembar. Za razliku od ranije kada su su se tražile garsonjere i jednosobni stanovi, sada je luksuz imati studenta koji će imati mali stan, pa se više traže dvosobni i trosobni stanovi“, naveo je on.

Lončarević kaže da je za studente uvek aktuelan širi centar, kao i svi delovi grada koji su blizu fakulteta ili dobro povezani javnim prevozom.

Kada je reč o cenama, on navodi da je u poslednje tri do četiri godine bio prisutan opadajući trend, kao i da je i ranije postojala obaveza plaćanja poreza na stanarinu, s tim što je sada novi element – „prijavi komšiju“.

On, takođe, kaže da je porez od 20 odsto previše za stanodavce i da bi trebalo primeniti evropska iskustva, gde je u većini zemalja između sedam i osam odsto.

„Stanari bi apsolutno više plaćali kada bi taj porez bio niži. Jedini razlog što ne plaćaju jeste to što je 20 odsto previše, a cene u padu“, dodao je Lončarević.

Foto: ilustracija

Izvor: Tanjug/B92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: