ŠTA STUDENTI TRAŽE KAD IZNAJMLJUJU STAN Beograđani lokaciju, Kragujevčani kvalitet, Novosađani svoju sobu

Utisci sa prijemnog ispita još se nisu slegli, a hiljade novopečenih brucoša se već bacilo u potragu za stanom u kome će od oktobra započeti svoj studentski život.

– Zasada primamo pozive mahom od roditelja čija su deca tek upisala studije i prvi put će živeti u prestonici – rekli su nam iz jedne beogradske agencije za promet nekretnina.

Prema njihovim rečima, najviše je interesovanja za stanove koji su blizu fakulteta i menze ili se do njih dolazi direktnom autobuskom linijom.

– Uobičajeni studentski favoriti su Vukov spomenik, Konjarnik, Banovo brdo. Ranije su mladi tražili samo nameštene stanove, ali u poslednje vreme radije biraju polunameštene u koje mogu da donesu svoj krevet – kažu iz agencije.

U Beograd pristižu studenti različitih ekonomskih mogućnosti, te im agenti nude sve – od dupleksa u centru do jedne sobe.

– Jednako se traže i garsonjere i veliki stanovi u kojima će boraviti dvoje, troje, pa i više njih, mada su mali stanovi i male obaveze svakako privlačniji – dodaju agenti.

prosečna cena u evrimajednosobnidvosobni
Hram Svetog Save238333
Vukov spomenik209475
Vračar228428
Banovo brdo143190
Braće Jerković171152
Konjarnik143209
Karaburma152190
Blokovi181190

Kragujevčani su spremni i na peti sprat bez lifta

Slična je situacija i u Kragujevcu, gde se akademci najradije nastanjuju u centru grada ili naselju Bubanj.

– Početkom jula je veći izbor kvalitetnije opremljenih stanova, a cene su zbog brojnosti nekretnina pale, te već uveliko dobijamo pozive od roditelja. Traže se garsonjere i dvosobni stanovi, a mladima je najvažnije im budući dom bude dobro opremljen. Za moderan stan će živeti čak i na četvrtom ili petom spratu u zgradi bez lifta – tvrde iz jedne kragujevačke agencije.

Kragujevac, cene u evrimaminmax
garsonjera100150
jednosoban120160
dvosoban150180

 

Modernost nije prioritet u Novom Sadu, ali mir za učenje jeste.

– Na meti studenata su mahom jednoiposobni i jednosobni stanovi na Limanu i Grbavici, koje će deliti sa svojim prijateljima i plaćati oko 150 evra. Veoma im je važno da imaju svoju sobu. Ni internet nije prioritet, jer sa sobom uglavnom nose svoj – kažu novosadski agenti.

“Čuvanje stana” umesto letnjih kirija

Sve agencije se slažu da je u julu povećan broj ispražnjenih stanova.

– Stariji studenti iz provincije se preko leta vraćaju u svoja mesta, ne žele da plaćaju julsku i avgustovsku kiriju, te otkažu stanove u kojima su do tada bili. Većina ih u septembru ponovo zove iste gazde i pita za useljenje. Ponekad se dogovore sa vlasnicima da spuste letnje kirije, tj. da im ta dva meseca “čuvaju” stan – kažu iz agencija.

I u zimskim mesecima agencije dobijaju gomilu poziva od studenata kojima fali krov nad glavom.

– Nekretnine koji se ne izdaju do oktobra, obično “planu” u decembru i januaru, kada mnoštvo studenata ne dobije mesto u domu, te mora da se baci u ozbiljnu potragu stana – objašnjavaju agenti.

Oni koji žele da stan nađu preko usluga agencije, moraće da za to izdvoje 50 odsto od jedne kirije, koliko po zakonu agencije uzimaju, ali ima i podstanara koji budući dom traže preko preporuke ili na društvenim mrežama. Tu se svakodnevno pojavljuju oglasi u kojima jednima fali cimer ili cimerka, drugima stan, trećima oboje, a nisu retke ni objave vlasnika kojima su dosadašnji podstanari otkazali, pa na forumima kače slike kuhinja, terasa i spavaćih soba.

Autor: Dunja Tulimirović // Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: