Srbija najuspešnija na Balkanu u omladinskoj komponenti Erazmus+ programa u 2015. godini

Tokom 2015. godine Evropska unija je u okviru omladinske komponente programa Erazmus+ podržala u Srbiji 35 međunarodnih omladinskih projekata u ukupnoj vrednosti od 1.525.686,6 evra! Grupa „Hajde da…“, kao kontakt tačka za program Erazmus+: Mladi u akciji, želi da čestita organizacijama na ostvarenom uspehu i odličnom kvalitetu projekata iz Srbije.
U prvom i drugom pozivu za projekte u okviru ključne akcije 2. sa Balkana je tokom 2015. ukupno poslato 320 projekata. Od tog broja, Izvršna agencija iz Brisela, koja upravlja impementacijom programa Erazmus+: Mladi u akciji, je podržala 66 projekata na celom Balkanu, od čega je 35 podržano u Srbiji, odnosno čak 58% svih odobrenih projekata. Velika zastupljenost projekata iz Srbije u ukupnom broju govori o visokom kvalitetu projektnih predloga koji su iz Srbije poslati u Brisel.
Od odobrenih sredstava za projekte iz Srbije, u naredne dve godine biće realizovano 35 međunarodnih omladinskih inicijativa, u oblasti interkulturnog učenja, sporta, zapošljavanja, preduzetništva, održivog razvoja, medija, ruralnog razvoja i omladinskog rada. U okviru odobrenih projekata, mladi iz cele Evrope će moći da posete Srbiju, uče i usavršavaju se putem treninga, omladinskih razmena, kampova i drugih edukativnih i sportskih aktivnosti koje će organizovati mladi i oni koji rade sa mladima iz Srbije. Takođe, mladi iz Srbije će moći besplatno da putuju i usavršavaju se u zemljama Evrope.
Srbija 2015. godinu završava i kao najaktivnije zemlja Balkana, sa 36 akreditovanih organizacija i Kancelarija za mlade zaučešće u Evropskom volonterskom servisu. Putem EVS-a, mladi iz Srbije mogu da žive, uče i volontiraju u 33 zemlje Evrope, a mladi iz drugih zemalja borave u Srbiji tokom najviše 12 meseci.
Pregled odobrenih projekata u prvom i drugom roku za predaju projekata u 2015. godini se nalazi u nastavku:
U promociji programa u Srbiji Grupa „Hajde da…“ je imala podršku od: Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, SALTO resurs centra za jugoistočnu Evropu i Erazmus+ programa. Ova podrška je bila ključna za realizaciju većeg broja treninga, info dana, seminara i promocija širom Srbije, pomoću kojih je informisano i obučeno više stotina organizacija, kancelarija za mlade i predstavnika opština o tome kako mogu da koriste sredstva Erazmus+ programa. Kontakt tačka je takođe tokom 2015. informisala više hiljada mladih o tome šta Erazmus+:Mladi u akciji EU nudi mladima u Srbiji.
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: