„Šatori ljubavi“ na fakultetima u ovoj zemlji nisu ono što mislite

Kineski fakulteti za sve brucoše uveli su jedinstvenu i pomalo neobičnu praksu olakšavanja šoka prelaska iz porodičnog doma na fakultet.

Sportske sale na početku akademske godine pretvaraju u kampove za majke i očeve studenata od kojih su neki proputovali hiljade kilometara samo kako bi bili sa svojom decom, novopečenim brucošima, tokom prvih dana predavanja.

Sve više kineskih fakulteta, od onih u Tianjinu do Guangzhouu, na početku svake akademske godine podižu kampove u kojima, u šatorima, na madracima, spavaju roditelji novopečenih studenata.

Odlazak na fakultet je jedan od ključnih životnih trenutaka, a moji roditelji nisu želeli da ga propuste„, rekao je Xiong Jinqi, brucoš primenjene hemije sa Univerziteta Tianjin. Njegovi roditelji su 19 sati putovali vozom kako bi došli s njim na fakultet. „Nestrpljivi su da vide kako će mi život izgledati tokom naradne četiri godine.

851066441773729

Fotografije prepunih sportskih dvorana i roditelja u šatorima preplavile su društvene mreže i podstakle debatu o tome jesu li deca Kineza, zbog politike jednog deteta, previše razmažena. Kritičari ovih fotografija kažu da bi i roditelji i deca trebalo da budu samostalniji. Ovakvi „lebdeći roditelji“ nisu specifični samo za Kinu, ali kineski „milenijalsi“ često su pod brižnim odgojem svojih roditelja i dva para baka i dedova zbog čega mnogi strahuju da će ova generacija stasati u „malene careve“, nesposobne da brinu sami za sebe.

Xiong Bingqi
, v.d. direktora think-tanka Instituta za istraživanje obrazovanja u 21. veku, kaže da je cela situacija prenaduvana.

To je uvek problem na početku svake akademske godine ovde u Kini. Fakulteti su pretrpani roditeljima koji su došli zajedno sa svojom decom da ih otprate i pozdrave se s njima„, kaže Xiong. „Za neke porodice, to je način da proslave što je prva osoba u porodici upisala fakultet. Nema ništa loše u tome da se sreća podeli s bližnjima„, dodaje.

Foto: screenshot/YouTube

Izvor: CNN

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: