Sad bi svi da uče kineski, ruski i arapski

Kandidati za studente ove godine masovno se prijavljuju na studije kineskog, ruskog i arapskog na Filološkom fakultetu u Beogradu. Poznavanje ova tri jezika pruža perspektivan i siguran posao u Srbiji?

Šef studentske službe Filološkog fakulteta u Beogradu Tatjana Milenković kaže za beogradski tabloid da su kineski, ruski i arapski jezik popularniji nego ikada, a razlog je sve tešnja ekonomska saradnja sa ovim zemljama.

Popularan i japanski

Kako piše list, pored već standardnog interesovanja za engleski i nemački jezik, ove godine je na Filološkom fakultetu veoma popularan i japanski, na koji će se upisati 30 studenata.

„Kineski jezik je veoma popularan! Osim značajnih kineskih investicija u Srbiji, tome je doprinela i mogućnost da naši diplomci mogu da predaju kineski u srednjim školama, gde se on već nekoliko godina izučava kao redovan i fakultativan predmet. U istoj meri maturanti su zainteresovani za arapski jezik, čija je popularnost naglo skočila nakon što je u saradnji sa arapskim Etihadom osnovana Er Srbija, ali i zbog projekta Beograd na vodi. Mladi ljudi u tome vide šansu za posao. Nadaju se da će sa znanjem arapskog jezika biti potrebni arapskim kompanijama i poslodavcima“, objašnjava Tatjana Milenković.

Da je i ruski jezik sve popularniji među mladima u Srbiji potvrđuje i studentkinja ruskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu Aleksandra Milosavljević iz Aranđelovca.

„Kada sam pre tri godine upisivala ruski jezik i književnost, svi su mi govorili da pravim veliku grešku. Međutim, nakon što su Rusi najavili razne projekte i investicije u našoj zemlji, svi me zovu i pitaju koji su uslovi za upis na fakultet. Ruski je za samo nekoliko godina od zaboravljenog jezika postao najperspektivniji jezik na našem fakultetu“, ističe Aleksandra Milosavljević za „Informer“.

Kineski jezik uveden je kao fakultativni predmet i u pojedine škole  Srbiji 2012. godine. Iako je interesovanje bilo dobro, projekat nije zaživeo jer nije bili dovoljno nastavnog kadra koji je trebao da stigne sa Dalekog istoka.

Foto: www.studyinserbia.rs

Izvor: Mondo

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: