Roditelji uzimaju KEŠ KREDITE da finansiraju studente

Potražnja za gotovinskim kreditima u avgustu i septembru bila je u porastu, pre svega zbog roditelja koji uzimaju pozajmice da bi platili studiranje svoje dece.

U pojedinim bankama, kako je potvrđeno “Blicu”, taj porast je bio i do 10 odsto.

S obzirom na to da cene školovanja na fakultetima u Srbiji iznose od 60.000 do čak 300.000 dinara, roditeljima je za jednu godinu studija u proseku potrebno oko 150.000 dinara. Prema računici „Blica“, za toliki kredit mesečno treba da izdvoje oko 13.000 dinara.

Da su gotovinski krediti najtraženija bankarska roba, istakli su i u Udruženju banaka Srbije. Prema njihovim podacima, prošlog meseca ukupna tražnja za keš kreditima porasla je za 4,6 odsto u odnosu na jun.

Kako su za “Blic” naveli u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu, u septembru je bio primetan veći rast tražnje za keš kreditima.

– U odnosu na jul i avgust, porast je u septembru iznosio oko 10 odsto. A, to je najviše zbog pokrivanja troškova studiranja – rekli su u ovoj banci.

Da je potražnja za keš kreditima najveća od svih proizvoda navode i u Eurobanci.

– To se naročito osetilo u letnjem periodu, kada smo ponudli 300.000 dinara za refinansiranje i dodatnih 300.000 dinara u kešu. Zbog velikog interesovanja, mi smo od ove nedelje ponovo omogućili ovu atraktivnu ponudu – kažu u toj banci.

U Intezi kažu za “Blic” da se od početka godine beleži konstantan rast ovih plasmana.

– U prvih devet meseci 2016. godine banka je ostvarila uvećanje novih plasmana gotovinskih kredita od 60 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine – navode u Intezi.

I u Unikredit banci dinarski keš kredit je jedan od najpopularnijih proizvoda. Kako naglašavaju, nimalo ne čudi podatak da je tražnja izuzetno velika.

I fakulteti nude plaćanje na rate

Ipak, stručnjaci savetuju roditelje da se ne zadužuju olako, već da se prvo dobro informišu o uslovima plaćanja školarine na fakultetu. Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže za “Blic” da skoro sve visokoškolske ustanove nude plaćanje na rate.

– Ako ipak roditelji ne mogu ni na odloženo plaćanje da izdrže taj teret, tek onda neka potraže pomoć banke. Činjenica je da su sada dinarski keš krediti dosta pojeftinili i da je zato potražnja za njima velika – objašnjava naš sagovornik.

Nekada aktuelnih, namenskih studentskih kredita više nema. Kako su nam objasnili u bankama, građani su ih često koristili u druge svrhe pa je njihova namena izgubila smisao.

Primer keš kredita (u dinarima)

IznosRok otplateKamatna stopaRata
150.00012 meseci12,42%13.283

Kako obezbediti kredit od države

Studente, inače, može da kreditira i država, ali je potrebno da ispune određene uslove. Iznos studentskog kredita je 8.400 dinara i isplaćuje se u 10 mesečnih rata u toku školske godine. Ovaj iznos je, kako navode u Ministarstvu prosvete, utvrđen još u novembru 2013. godine i dosad se nije menjao, a uslovi su istaknuti na sajtu ministarstva.

Ko ima prosek preko 8,5 kredit ne mora da vrati, dok su ostali to u obavezi godinu i po nakon isplate poslednje rate.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da pravo na studentski kredit, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

– Takođe, pravo imaju i studenti koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije. Ovaj vid kreditiranja važi za one koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, za studente koji su prvi put upisani u zimski semestar studija i koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije – objašnjavaju u ministarstvu.

Izvor: www.blic.rs (Slađana Gavrić)

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Dočekajte Novu godinu u društvu kolega sa beogradskih univerziteta. Žurka se organizuje u klubu ALCHEMIST, Đušina 5. Klub se nalazi pored studentske menze u Đušinoj, u blizini Rudarsko-geološkog fakulteta i ulice 27. marta. Klub je... Pročitajte više »»
  • Ulaz na žurku je potpuno besplatan, a jedini uslov je da ste vi ili vaš prijatelj (eng. mate) vlasnik bilo kog modela Huawei pametnog telefona – Mate, P ili Y serije, bez obzira da li je u pitanju Lite ili flagship model. Huawei je nedavno... Pročitajte više »»
  • KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n’Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006. godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u... Pročitajte više »»
  • Izložbom u Studiju 28 sineasti Nikola Đurić, Ivko Šešić i Sava Trifković, evocirali su sećanje na IF STAF, festival koji je Akademski kino klub pokrenuo krajem šezdesetih. Umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora... Pročitajte više »»
  • ČETVRTAK 13.12. 16:45 SPAJDERMEN – NOVI SVET 3D animirani 117′ 450 dinara 18:45 KRALJ PETAR I drama 125′ 350 dinara 21:00 AKVAMEN 3D akcija 143′ 450 dinara PETAK 14.12. 16:45 SPAJDERMEN – NOVI SVET 3D animirani... Pročitajte više »»