Roditelji uzimaju KEŠ KREDITE da finansiraju studente

Potražnja za gotovinskim kreditima u avgustu i septembru bila je u porastu, pre svega zbog roditelja koji uzimaju pozajmice da bi platili studiranje svoje dece.

U pojedinim bankama, kako je potvrđeno „Blicu“, taj porast je bio i do 10 odsto.

S obzirom na to da cene školovanja na fakultetima u Srbiji iznose od 60.000 do čak 300.000 dinara, roditeljima je za jednu godinu studija u proseku potrebno oko 150.000 dinara. Prema računici „Blica“, za toliki kredit mesečno treba da izdvoje oko 13.000 dinara.

Da su gotovinski krediti najtraženija bankarska roba, istakli su i u Udruženju banaka Srbije. Prema njihovim podacima, prošlog meseca ukupna tražnja za keš kreditima porasla je za 4,6 odsto u odnosu na jun.

Kako su za „Blic“ naveli u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu, u septembru je bio primetan veći rast tražnje za keš kreditima.

– U odnosu na jul i avgust, porast je u septembru iznosio oko 10 odsto. A, to je najviše zbog pokrivanja troškova studiranja – rekli su u ovoj banci.

Da je potražnja za keš kreditima najveća od svih proizvoda navode i u Eurobanci.

– To se naročito osetilo u letnjem periodu, kada smo ponudli 300.000 dinara za refinansiranje i dodatnih 300.000 dinara u kešu. Zbog velikog interesovanja, mi smo od ove nedelje ponovo omogućili ovu atraktivnu ponudu – kažu u toj banci.

U Intezi kažu za „Blic“ da se od početka godine beleži konstantan rast ovih plasmana.

– U prvih devet meseci 2016. godine banka je ostvarila uvećanje novih plasmana gotovinskih kredita od 60 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine – navode u Intezi.

I u Unikredit banci dinarski keš kredit je jedan od najpopularnijih proizvoda. Kako naglašavaju, nimalo ne čudi podatak da je tražnja izuzetno velika.

I fakulteti nude plaćanje na rate

Ipak, stručnjaci savetuju roditelje da se ne zadužuju olako, već da se prvo dobro informišu o uslovima plaćanja školarine na fakultetu. Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže za „Blic“ da skoro sve visokoškolske ustanove nude plaćanje na rate.

– Ako ipak roditelji ne mogu ni na odloženo plaćanje da izdrže taj teret, tek onda neka potraže pomoć banke. Činjenica je da su sada dinarski keš krediti dosta pojeftinili i da je zato potražnja za njima velika – objašnjava naš sagovornik.

Nekada aktuelnih, namenskih studentskih kredita više nema. Kako su nam objasnili u bankama, građani su ih često koristili u druge svrhe pa je njihova namena izgubila smisao.

Primer keš kredita (u dinarima)

Iznos Rok otplate Kamatna stopa Rata
150.000 12 meseci 12,42% 13.283

Kako obezbediti kredit od države

Studente, inače, može da kreditira i država, ali je potrebno da ispune određene uslove. Iznos studentskog kredita je 8.400 dinara i isplaćuje se u 10 mesečnih rata u toku školske godine. Ovaj iznos je, kako navode u Ministarstvu prosvete, utvrđen još u novembru 2013. godine i dosad se nije menjao, a uslovi su istaknuti na sajtu ministarstva.

Ko ima prosek preko 8,5 kredit ne mora da vrati, dok su ostali to u obavezi godinu i po nakon isplate poslednje rate.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da pravo na studentski kredit, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

– Takođe, pravo imaju i studenti koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije. Ovaj vid kreditiranja važi za one koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, za studente koji su prvi put upisani u zimski semestar studija i koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije – objašnjavaju u ministarstvu.

Izvor: www.blic.rs (Slađana Gavrić)

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: