Psihološko savetovalište za mlade u Nišu

Problem prilagođavanja sredini na početku studija ili problemi u učenju studenti niškog univerziteta rešavaju u Psihološkom savetovalištu koje radi pri Studentskom kulturnom centru. Samo prošle godine pomoć je potražilo dve hiljade studenata, dvostruko više nego 2014. godine.

Studentkinja pedagogije iz Bora završila je i poslednju seansu u Psihološkom savetovalištu. Kaže da joj je terapija mnogo pomogla, rešila je problem s kojim se borila dve godine.

Druga korisnica Psihološkog savetovališta kaže da je došla sa konkretnim problemom i „Nisam došla ovde da bi mi neko drugi rešio problem“, kaže , meni je samo bilo potrebno da me neko malo stručnije upravi nekako na pravi put“

Individualnom ili grupnom terapijom rešavaju se problemi kao što su anksioznost, problemi pri učenju ali, kako kažu, u savetovalištu tu su i porodični problemi ili neka traumatska iskustva.

„Mladi u periodu odrastanja, prelaženja iz adolescencije u odraslo doba imaju klasične krizne situacije“, podseća Ivana Nerubacki, koordinatorka i terapeutkinja u Psihološkom savetovalištu, „kako bi sada moje odraslo doba trebalo da izgleda, da li bih ja svoje dete u sebi trebalo da eliminišem sad kad sam odrasla osoba.“

Jedan od korisnika Savetovališta  kaže da mu je najviše pomoglo to što je stekao mogućnost da ubuduće na vreme uoči probleme.

Potpuno besplatnu stručnu pomoć u savetovalištu, garantuje više od četrdeset volontera, od toga četiri docenta i dvadeset diplomiranih psihologa.

Doc. dr Dušan Ranđelović, rukovodilac Prihološkog savetovališta, kaže da je njihov cilj da razbiju stigmu „koja postoji od traženja psihološke pomoći i podrške“: „Mi smo zbog toga organizovali i veliki broj tribina i seminara.“

Ne samo studenti Niškog univerziteta već svi mladi u Nišu moguće probleme savetovalištu mogu prijaviti telefonom, nejlom ili direktno, dolaskom u Savetovalište.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: