Prvo mesto za filologe iz Beograda na takmičenju u Bernu

Tim studenata Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na međunarodnom takmičenju u pregovaranju u Bernu, osvojio je prvo mesto. Tri studentkinje prvi put su učestvovale na tom takmičenju i pobedile su.

Tim koji je odabrala prodekanka Ljiljana Marković, osvojio je prvo mesto, ostavivši iza sebe timove Univerziteta iz Berna i Nacionalnog univerziteta Australije.

U završnici se takmičilo jedanaest ekipa i svaka je imala zadatak da predstavi interese zadate zemlje u pregovorima. Tema – migrantska kriza.

Vođa tima Mina Marković sa master studija Filološkog fakulteta, kaže da je zaduženje njenog tima bilo da zastupa interese Nemačke kada je u pitanju prijem izbeglica.

„Mi smo se potrudile da zajedno napišemo i nađemo što više izvora koji se tiču ne samo politike Nemačke kad su u pitanju izbeglice, već svih zemalja koje su učestvovale u pregovorima, kao i odnosi tih zemalja, trenutno stanje politike, trenutno stanje ekonomije“, ističe Mina.

Za takmičenje su se pripremale mesec dana, kada su, kao i ostali timovi dobile informaciju o svojim pozicijama i ulozi koja im je dodeljena.

„Zajedno sa koleginicama sam učestvovala u pripremi materijala, i na samom takmičenju moja uloga je bila da doprinesem iz svog ugla, iz svog iskustva, zapravo iz rada sa ljudima i onoga što do sada imam iz nastave. Takođe je mala prednost bila što sam ja bilingval tako da sam engleski mogla vrlo komotno da koristim“, kaže doktorandkinja Jelena Gledić.

Milica Jelić Mariokov, takođe doktorandkinja, kaže da je konferencija pokazala da je reč zaista bitna.

„Reč je zlata vredna, i upravo zato je Filološki fakultet odneo prvo mesto na ovom takmičenju, jer smo mi ti koji shvataju koliko reč ima težinu i značaj uopšte gledano“, navela je Jelena.

Da odabere najbolje, žiriju je bilo potrebno osam sati, koliko je pregovaranje trajalo. Ohrabrene ovogodišnjim uspehom, naše sagovornice kažu da će se i sledeće godine prijaviti za ovo takmičenje.

Izvor: www.rts.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: