Pristupačne studije u inostranstvu

Planirate odlazak u inostranstvo na razmenu ili nastavak studija, ali još uvek ne možete da se opredelite za pravu destinaciju? Prema portalu topuniversities.com, savršena destinacija bi trebalo da nudi odlične programe studija, kao i zanimljiv i užurban studentski život, a da je istovremeno sve to pristupačno skromnom studentskom budžetu.

Savršenu kombinaciju svih faktora ne nudi veliki broj destinacija, pa ipak na osnovu troškova školarine i života, moguće je napraviti listu najprivlačnijih a istovremeno najpristupačnijih destinacija za studije u inostranstvu.

Pogledajte koje su to destinacije koje možete uzeti u razmatranje ukoliko tragate za dobrim studijskim programom i relativno skromnijim cenama.

Budimpešta

Mađarska prestonica proglašena je najjeftinijom studentskom destinacijom drugu godinu za redom na osnovu godišnjeg istraživanja koje sprovodi Post Office Travel Money anketa. Budimpešta ponovo osvaja vodeće mesto zahvaljujući, verovali ili ne, forinti. Pristupačne cene života u Budimpešti privlače sve veći broj internacionalnih studenata koji za svoj skroman studentski budžet mogu uživati u svim atrakcijama koje ovaj grad nudi.

Meksiko Siti

Meksiko Siti je zaista fascinantan grad koji se može pohvaliti sa osam univerziteta koji su svoje mesto našli na svetskoj rang listi top svetskih univerziteta. Studije na ovim univerzitetima su nešto skuplje za strane student i iznose oko 4.000 dolara godišnje, pa ipak Meksiko Siti se našao na ovoj listi zbog nižih sveukupnih troškova života za studente.

Prag

Poznato je da su troškovi života u Češkoj niži u odnosu na ostale evropske zemlje i da je prestonica Prag znatno pristupačnija studentskom budžetu od recimo Pariza, Londona… Kada je reč o školarinama za inostrane studente one iznose u proseku 7.000 dolara godišnje, nezanemarljiv iznos zaista, ali se studentima na raspolaganju nalaze brojne stipendije.

prague1

Foto: leadershipandservice.utk.edu

Berlin

Sa sigurnošću možemo reći da je Nemačka jedna od najpopularnijih svetskih destinacija za studente. Kao što je poznato, i u Berlinu kao i u čitavoj zemlji, državni univerziteti usvojili su politiku besplatnih studija ne samo za lokalno stanovništvo, već i za studente iz inostranstva koji dolaze na razmene ili nastavak studija. Takođe troškovi života u Berlinu su znatno niži što dodatno doprinosi da se Berlin nađe na listi top studentskih destinacija za studije u inostranstvu.

Osaka

Osaka predstavlja pristupačniju opciju u odnosu na Tokijo ili Kjoto. To se odnosi ne samo na troškove života, već i na cene školarina. Na univerzitetima koji su rangirani na svetskoj top listi univerziteta cena školarine za internacionalne studente iznosi u proseku 5.000 dolara godišnje, što je niže u odnosu na 7.700 dolara u Tokiju i 9.000 dolara u Kjotu.

Beč

Kao i u Nemačkoj, studije su besplatne i u Austriji za studente iz Evropske Unije, dok su cene školarina za studente koji dolaze iz zemalja van EU skromne. Pa tako ukoliko odlučite da studirate u Beču školarina će vas koštati svega 500 dolara godišnje. Troškovi života u Beču su nešto skuplji u odnosu na ostale gradove, pa ipak niži od troškova u nekim drugim prestonicama.

3029123-poster-p-shutterstock156125846Foto: a.fastcompany.net

Tajpej

Tajvanska prestonica našla se na ovoj listi zahvaljujući relativno niskim cenama školarina koje u proseku iznose 3.800 dolara godišnje, a troškovi života su okarakterisani kao izuzetno povoljni.

Madrid

Španska prestonica bogata je kulturnim sadržajem, poznata po kulinarskoj sceni i nudi odlične uslove za studentski život. Već godinama Madrid nosi titulu druge najjeftinije prestonice u Evropi. Cena školarina u Madridu u proseku iznosi oko 2.000 dolara godišnje.

Šangaj

Ova dinamična, tehnološki napredna i brza-za-život prestonica, sve veće interesovanje budi kod studenata širom sveta. U ovom gradu živi više od 24 miliona ljudi, troškovi života u ovom gradu su visoki, ali u Šangaju se nalaze neki od najboljih univerziteta u svetu, stoga ukoliko želite da studirate na vrhunskom univerzitetu moraćete da pristanete na nešto višu cenu troškova.

Shanghai5

Foto: hostelblog.hostelrocket.com

Istražili smo i koje zemlje nude besplatne studije za inostrane studente i došli do sledećih zaključaka i saznanja.

Od 1985. godine, školarine za studije u Sjedinjenom Američkim Državama porasle su za oko 500 odsto i nastavljaju da rastu. Preko velike bare, u Nemačkoj stvari izgledaju sasvim drugačije, zapravo situacija je sasvim suprotna!

Školarine su ukinute na nemačkim državnim fakultetima. Cene školarina u Nemačkoj oduvek su bile niže u odnosu na druge zemlje popularne među studentima za studije, ali Nemačka je sada odlučila da u potpunosti finansira obrazovanje svih svojih građana, čak i stranaca.

Objašnjavajući ovu odluku, Dorothee Stapelfeldt, senatorka iz Hamburga, ističe da visoke školarine utiču naročito na mlade ljude koji dolaze iz porodica u kojima ne postoji tradicija akademskog obrazovanja da se ne odlučuju na korak da upišu fakultet. Ona smatra da je zadatak političara da obezbede mladim ljudima mogućnost studija prema najvišim standardima besplatno.

Istražili smo malo ovu temu i pronašli zamlje koje studentima nude mogućnost besplatnih studija ili studija sa vrlo niskim i pristupačnim školarinama. Studije u ovim zemljama vrlo često su moguće na engleskom jeziku što ih čini još privlačnijim za strane studente budući da se ne moraju posvetiti dugotrajnom procesu učenja stranog jezika.

Nemačka

Kada govorimo o visokom obrazovanju u Nemačkoj, pre svega mislimo na državne univerzitete koji su ocenjeni kao neki od najboljih univerziteta u svetu. Neki od tih univerziteta nose titulu odličnih institucija, trenutno se na listi top nemačkih univerziteta nalazi 11 univerziteta. Osim ovih povoljnosti, u Nemačkoj možete studirati i na engleskom jeziku. U proseku studentima se na raspolaganju nalazi oko 900 diploma osnovnih i postdiplomskih studija na engleskom jeziku, a oblasti studija variraju od inženjerstva do društvenih nauka.

Finska

Sigurno ste već čuli brojne priče o finskom obrazovnom sistemu, pa tako je studentima koji bi želeli da studiraju u inostranstvu Finska zasigurno jedna od najzanimljivijih zemalja. Visoko obrazovanje u ovoj severnoj zemlji ne samo da spada u neke od najboljih na svetu, već je u potpunosti besplatno. Pa ipak ukoliko planirate da studirate u ovoj zemlji morate imati u vidu da kada se kaže da je studiranje besplatno, to se odnosi isključivo na pokrivene troškove školarine, sve dodatne troškove kao što je stanarina i ishrana moraćete da snosite sami. Bitno je napomenuti da su u Finskoj takođe dostupni brojni program na engleskom jeziku.

Finland-Flag

Foto: monipag.com

Norveška

Norveški univerziteti obično vam neće naplatiti školarinu ukoliko ste strani student, odnosno dostupne su vam brojne stipendije. Istovremeno na raspolaganju su vam i brojni program na engleskom jeziku, ali nemojte misliti da ćete “jeftino” studirati u ovoj severnoj zemlji. Norveška je dobro poznata po svom visokom standradu, ali isto tako svi iseljenici će vam reći da su troškovi života za strance izrazito visoki. Studije na engleskom jeziku takođe su dostupne na velikom broju norveških univerziteta.

Slovenija

Ovo je jedna od nama najbližih destinacija. Slovenija inostranim studentima nudi oko 150 programa na engleskom jeziku, a cena studija uglavnom se svodi na upisne takse.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: