Pobednice ženskog hakatona smislile platformu za pametno obrazovanje

Platforma za kurseve koja bi trebalo da poveže studente i profesore srpskih univerziteta je pobedničko rešenje konkursa „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.ˮ koje je održano u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka, saopštili su organizatori.

Takmičenje je organizovano na inicijativu digitalne agencije Namics, a sa ciljem da osnaži poziciju žena u IT industriji i da ih podstakne da se bave programiranjem.

Učesnice hakatona, raspoređene u timove od po tri člana, imale su 10 sati da razviju rešenja koja bi mogla da se upotrebe za digitalizaciju obrazovanja i stvaranje takozvanih pametnih škola, a tokom rada pomagale su im mentorke iz Namics-a, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, najbolje rešenje odabrano je zbog svoje originalnosti, mogućnosti za primenu u realnom životu i primenjenih tehničkih parametara.

„Platforma koju smo osmislili bi trebalo da pomogne tradicionalan način učenja tako što bi omogućila online edukaciju, učenje na daljinu i pohađanje kurseva nezavisno od godine studija ili univerziteta. Tako bismo mogli da proširimo vidike studenata i da unapredimo postojeći sistem. Posebno mi je bilo zanimljivo što smo se okupile nas tri, koje se ranije nismo poznavale i što je trebalo da uklopimo znanja, koja su posebno različita. Timskim radom smo napravile nešto što zaista radi i iza čega mi stojimoˮ, ističe Milena Đorđević, koja je sa Jelenom Minić i Miljanom Bogdanović bila deo pobedničkog tima „Sharp mindsˮ.

Najbolja ekipa na hakatonu dobila je nagrade među kojima su praksa u digitalnoj agenciji Namics i ulaznice za IT konferenciju.

Katarina Simić iz beogradskog odseka digitalne agencije Namics, ujedno i učesnica prvog Namics-ovog hakatona, napominje da su sva rešenja ostala u vlasništvu učesnica.

„Simbolično smo spojili digitalna rešenja i edukaciju kao temu za Nedelju obrazovanja iz računarskih nauka, a timovi su imali zaista odlične ideje za stvaranje pametnih škola. Prototipi napravljeni tokom hakatona ostali su u vlasništvu njihovih kreatorki i nadamo se da će one dalje razvijati svoja rešenjaˮ, kazala je Simić.

Izvor: danas.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: