Plutajući stanovi za studente u Kopenhagenu

Živeti na što manjem prostoru postao je najnoviji trend širom sveta. Uskoro će neki studenti iskusiti kako je to živeti u malom, ali i veoma neobičnom prostoru – brodskom kontejneru. Reciklirani kontejneri su ukotvljeni u novom, ekološkom plutajućem kompleksu, u luci kod Kopenhagena.

Novi stambeni kompleks nazvan “Urban Rigger” u prevodi „urbani brodski mehaničar“, sagrađen je od recikliranih kontejnera za brodski prevoz, koji su postavljeni na betonski ponton. Dizajn tih kompaktnih stanova je poveren studentima Univerziteta u Kopenhagenu.

“Možete da kuvate, da se tuširate, tu je toalet, kao i krevet. Imate sve što vam je potrebno i veoma je praktično za studente. Živite pored vode, gde je čist vazduh, dok ste u isto vreme udaljeni od gradske buke što znači da ćete se lakše skoncentrisati na učenje”, objašnjava student Aleksander Ludrup.

Arhitekta koji je došao na ovu ideju Bjarke Ingels kaže da su čelični kontejneri odlični za život i da nude pristupačan smeštaj u jednom od najskupljih gradova na svetu.

“Napravljeni su tako da mogu da izdrže mnogo pomeranja i habanja, te su vrlo postojani i vrlo efikasni. Ti kontejneri mogu da se koriste kao cigle za izgradnju ovih neverovatno jeftinih stanova, koji imaju skoro sav luksuz i prednosti nekretnina koje su obično ovde, pored vode, veoma skupe”.

d56684ea-ad87-469f-b267-35c9d98399f5_cx1_cy6_cw100_w610_r1_s_r1

Enterijer je dizjaniran tako da spaja ljude.

“Trougaoni oblik zvezde je mesto gde smo napravili šestougaono dvoritše koji je ujedno zajednički prostor. Tu je zajednička terasa, solarni krov i ‘zeleni’ krov”.

Još jedna ekološka osobina ovog kompleksa je pumpa koja greje stambeni prostor koristeći solarnu energiju i vodu iz luke.

Studenti će početi da se useljavaju u plutajuće stanove do kraja oktobra 2016.

Izvor: www.glasamerike.net

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: