Otvoren drugi Studentski privredni forum

Drugi po redu Studentski privredni forum otvoren je u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, u ogranizaciji Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih.

Oko dve stotine studenata beogradskih fakulteta, različitih univerziteta širom Srbije, kao i iz regiona prisustvovaće dvodnevnom seminaru, u okviru koga će imati priliku da čuju brojna predavanja i panel diskusije o raznim pitanjima koja se tiču studentskog preduzetništva, ali i da se oprobaju u radionicama javnog nastupa i neverbalne komunikacije. Učesnicima su se na svečanom otvaranju obratili predstavnici relevantnih institucija koji su svojim prisustvom dali podršku projektu.

Potpredsednica Srbije Zorana Mihajlović smatra da su ovakve inicijative izuzetno korisne, jer je preduzetnički duh ono što nedostaje našoj državi. „Kod nas se ljudi tek u 35. godini odlučuju na eventualno pokretanje sopstvenog posla, za razliku od EU gde se to dešava već u kasnim dvadesetim“, kaže ministarka građevine. „Tek svaki peti čovek pokrene biznis, ali je to razumljivo, jer da bi se privreda razvijala, potrebna je pre svega politička stabilnost“, navodi ona. Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan Simić izrazio je posebno zadovoljstvo što se na Studentskom privrednom forumu pažnja poklanja i pitanju regionalne saradnje. „Kao stanovnici zemlje koja sigurnim korakom ide ka Evropskoj uniji, važno je da se fokusiramo na pitanje ekonomske saradnje sa državama Evrope, posebno sa susedima iz regiona“ objašnjava profesor Simić. On takođe ističe da su mladi i žene društvene kategorije kojima je neophodno omogućiti uključivanje u privredu. „Fakultet političkih nauka je stoga nedavno osnovao Centar za karijerni razvoj, čija će uloga biti da pomogne mladima da lakše postanu deo tržišta rada“, navodi on. Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje iskoristio je priliku da učesnike pozove da se angažuju u okviru programa stručne prakse koji je ova institucija ove godine pokrenula. „Za 2016. godinu smo obezbedili 5000 mesta za sve studente koji žele da steknu i praktična znanja“, izjavio je Martinović.

Studentski privredni forum je dvodnevni seminar koji se organizuje po drugi put, nakon uspešne realizacije prošle godine, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije.

Cilj projekta jeste okupljanje mladih ljudi, prvenstveno studenata društveno humanističkih nauka, privrednika i ekonomista kako bi zajedno analizirali privredno stanje u Srbiji i kako bi pokušali da zajedno daju odgovore na mnogobrojna pitanja koja zaokupljuju pažnju studenata, i time im olakša razumevanje privrednog sektora i njegovog funkcionisanja.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: