Osnovan Naučno-tehnološki park

Ministarstvo prosvete, Grad Beograd i Univerzitet u Beogradu potpisali su Ugovor o osnivanju "Naučno-tehnološkog parka Beograd", koji bi trebalo da okupi inovativne, tehnološki razvojne kompanije i zaposli mlade naučnike, a time i ubrza tehnološki razvoj zemlje.

Ugovor o osnivanju društva za ograničenom odgovornošću „Naučno-tehnološki park Beograd“ potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, gradonačelnik Siniša Mali i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević, prenosi Tanjug.

Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo bi da posluje oko 100 tehnološki razvojnih kompanija sa oko 1.000 zaposlenih inženjera.

Ministar Verbić rekao je da je reč o istinski velikom projektu čija se veličina ne ogleda toliko u novcu, koliko u posvećenosti da postoji park koji će omogućiti višestruko vraćanje uloženog truda i znanja.

„Naučno-tehnološki park mora da bude mesto gde velike kompanije žele da uđu, jer imaju stimulativno okruženje i druge kompanije sa kojima mogu da razmenjuju resurse i ideje“, rekao je Srđan Verbić.

Gradonačelnik Beograda podsetio je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka počela pre 26 godina, ali da će tek sada biti priveden nameni, odnosno zaposliti mlade koji se bave inovativnim tehnologijama, a što će sprečiti i odliv mozgova iz zemlje.

Očekuje se, rekao je Mali, da u narednih nekoliko godina u tom kompleksu bude zaposleno oko 1.000 inženjera i bude aktivno oko 100 kompanija koje se bave inovacionim tehnologijama.

Rektor Beogradskog Univerziteta Vladimir Bumbaširević je naveo da NTP „Beograd“ treba da pruži podršku inovacionoj delatnosti na Univerzitetu i da omogući komercijalizaciju inovacija.

Zadatak parka je da upravlja izgrađenim kompleksom na Zvezdari gde bi trebalo da počnu sa radom kompanije koje se bave novim tehnologijama, kako domaće, tako i strane, a kako bi se stvorili uslovi za komercijalizaciju inovacija i razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

Istovremeno, NTP „Beograd“ treba da stvori uslove za osnivanje i razvoj većeg broja start-ap preduzeća koristeći metodologiju koja je već razvijena na tehničkim fakultetima u Beogradu.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: