Oksfordski diplomac tužio fakultet zbog loše ocene

Faiz Sidiki tvrdi da zbog „užasno loših” predavanja pre 16 godina nije dobio diplomu najvišeg ranga, što ga je sprečilo da ostvari uspešnu karijeru.

Omiljeni studentski izgovor za lošu ocenu najčešće je – profesor. Tim putem krenuo je i jedan diplomac sa Oksforda koji i na sudu želi da dokaže da je za to što nije diplomirao sa najvišom ocenom kriv fakultet.

Faiz Sidiki, koji je pre 16 godina završio studije istorije na jednom od oksfordskih fakulteta, traži od te prestižne visokoškolske ustanove odštetu od milion funti (1,2 miliona evra) jer tvrdi da su ga „užasno loša i dosadna predavanja” koštala diplome sa najvišim počastima, što ga je sprečilo da ostvari uspešnu profesionalnu karijeru. On je pred sudom kazao da je mogao da bude uspešan advokat samo da je imao bolji prosek ocena.

Ovaj tridesetosmogodišnjak kaže da je zbog nemara profesora istorije Indije podbacio iz tog predmeta, što je uticalo na njegovu završnu ocenu na studijama.

Osim toga što je ostao uskraćen za veću platu, ovaj bivši student tvrdi da mu je neuspeh na fakultetu izazvao depresiju i nesanicu.

Predstavnici tuženog Univerziteta Oksford smatraju da je tužba neosnovana i da treba da bude odbačena zbog toga što je od Sidikijevog diplomiranja prošlo 16 godina. Međutim, škola je priznala da su postojali problemi u godini njegovog diplomiranja, jer je polovina nastavnika za azijsku istoriju bila na dužem studijskom putovanju u isto vreme. Sidikijev pravni zastupnik tvrdi da je fakultet to morao unapred da zna i da im pronađe odgovarajuću zamenu. Advokat je izneo i još jedan podatak u prilog svog branjenika, a to je da od 15 studenata koji su pohađali ista predavanja, njih 13 je upravo iz tog predmeta dobilo svoju najlošiju ocenu.

Ukoliko kojim slučajem sudije presude u njegovu korist, to bi, prema oceni britanskih medija, moglo da dovede do niza sličnih tužbi drugih diplomaca koji se žale na kvalitet predavanja, neodgovarajući smeštaj ili na loše ocenjivanje. Presuda se očekuje krajem meseca.

U engleskom obrazovnom sistemu diplome osnovnih trogodišnjih studija klasifikuju se prema proseku ocena, a samo mali broj studenata dobije onu sa najvišim počastima.

Izvor: Politika

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: