Od nas su i Kinezi učili: Sedam decenija duge istorije a da to niste ni znali

Prema izjavama kineskih stručnjaka, koje danas susrećemo na gotovo svim našim kapitalnim objektima i koji su danas jedna od vodećih država po broju i kvalitetu kadra, do 80. tih godina prošlog veka, za odlučujuću ulogu u njihovom ubrzanom razvoju zaslužni su srpski građevinari.

Srbija danas predstavlja jedno veliko gradilište – ili preciznije preko 20.000, što podrazumeva više desetina hiljada angažovanih radnika i ako se uzme u obzir da građevinasrtvo za sebe veže na desetine drugih industrijskih i proizvodnih delatnosti, onda je građevinarstvo s pravom prepoznato kao najuticajniji i najpropulzivniji faktor privrednog razvoja naše zemlje.

Bez stručnog kadra i pre svega visokokvalitetnog obrazovanja, ovakvi istorijski rezultati ne bi bili postugnuti. Dobar deo uspeha pripada Gađevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu koji ove godine slavi 70. godina svoje samostalnosti. Još od 1846. kada je osnovana tzv. Inženjerska škola sa namerom da proizvede prve inženjere koji će biti u stanju da nadziru radove na izgradnji komunikacija i javnih zgrada, Srbija je pokazala visoku svest o potrebi razvoja inženjerstva i graditeljske struke bez koje ni ostale struke ne bi imale posla u punom obimu. Do danas, Građevinski fakultet u Beogradu je iznedrio preko 13.500 građevinskih inženjera, preko 500 magistara i više od 350 doktora nauka. Građevinarstvo je dalo 16 redovnih članova i 6 dopisnih članova Akademije nauka Srbije, dva rektora Liceja, četiri rektora Velike škole i dva rektora Univerziteta.

O ovogidišnjem upisu i dodatnim informacijama pročitajte na sajtu fakulteta http://www.grf.bg.ac.rs/home

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: