Nova šansa starim postdiplomcima?

Nada za "davnašnje" studente doktorskih i magistarskih studija.

Postdiplomci po starim programima, kojima za pet dana ističe rok da magistriraju ili doktoriraju, dobiće, po svemu sudeći, šansu za produžetak roka. Iako je ministar prosvete Mladen Šarčević prošle nedelje izjavio da Ministarstvo neće podržati produženje jer nema zakonskog osnova za to, predsednik skupštinskog odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić izjavio je, za „Novosti“, da će predložiti odboru da se ovim studentima da još jedna šansa.

Nacrt izmena Zakona o visokom obrazovanju čeka prvu sednicu Vlade Srbije da bude usvojen i po hitnoj proceduri upućen u Skupštinu, ali u njemu je samo predlog da se rok za diplomiranje produži za dve godine akademcima na osnovnim studijama.

– Nisam dobio nijedan argument da postdiplomce treba da tretiramo različo od ostalih studenata i zato ću podržati njihovu molbu – kaže Zukorlić za „Novosti“. – Vlada šalje Odboru za obrazovanje tek nacrt zakona, a kada ga odbor usvoji, on postaje predlog. Mi na odboru imamo mogućnost promene tog nacrta, što ću i predložiti ostalim članovima. Nije nam želja da se nadgornjavamo sa Vladom, ali i u odboru je većina članova iz vladajuće koalicije i nadam se da će podržati moj predlog.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje, međutim, nije podržao zahteve starih postdiplomaca da im se rok produži za dve godine. Nije ni Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ove nedelje znaće se kakav je stav Vlade Srbije i da li će ovi akademci dobiti još jednu šansu. U predlogu, koji je već upućen na usvajanje, predlaže se da studenti osnovnih studija koji su se upisali do 2006. godine dobiju dodatni rok od dve godine. Takođe, kao i prethodnih godina, biće izmenjen i član koji se tiče upisa na budžetske studije, pa će i dalje donja granica za budžet biti 48 ESPB.

GUBLjENjE VREMENA I NOVCA

– MNOGO studenata magistarskih i doktorskih studija po starim programima mi se javljalo. Nedavno sam razgovarao sa jednim kome je odbrana doktorata odložena samo zato što mu naučni rad nije objavljen u evropskom, nego u američkom časopisu. Sada bi taj čovek trebalo da izgubi još neku godinu i mnogo novca, da se ponovo upisuje iako ima završen doktorat. Mislim da to nije pošteno – govori Zukorlić.

Izvor: Novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: