Nedostaje nam studentskih domova

Uoči početka nove studentske godine u domu Karaburma počela je raspodela soba za najbolje rangirane brucoše, uz poruku ministra prosvete Srđana Verbića da država treba da obezbedi veći broj mesta u domovima.

Raspodela je počela dodelom ključeva devojkama i pet najbolje rangiranih studentkinja dobilo je ključeve od ministra Verbića.

Verbić je rekao da u Srbiji nedostaje studentskih kapaciteta, s obzirom da svake godine mnogo studenata ostane bez sobe.

„Ne želimo tako veliku konkurenciju, jer svi oni koji studiraju treba da imaju lagan početak, da se posvete učenju, a ostalo je na državi“, rekao je Verbić.

On je brucošima savetovao da se svojim radom potrude da zadrže dom do kraja studiranja.

Ministar je dodao da za sada nema prosirenja u Beogradu, ali će ih biti u Čačku, Užicu.

Ove godine za dom je konkurisalo najviše kandidata – 2.346, a primljeno je nešto više od 1.000 akademaca.

Svi primljeni su bili odlični đaci, rekao je na svečanosti direktor ustanove Studentski centar Beograda Milovan Petrović.

On je naveo da se u beogradskim studentskim domovima dnevno sprema oko 25.000 obroka i da u njima boravi 12.000 studenata.

Beogradski domovi opremljeni su čitaonicama, besplatnim internetom, sportskim terenima, rekao je Petrović i naveo da je bezbednost stanara na visokom nivou.

Smeštaj u beogradskim domovima košta od 1.200 do 1.500 dinara, a ishrana je oko 5.100 dinara mesečno.

Među najbolje rangiranim studentkinjama koje su danas dobile ključeve su Nina Maksimović, koja dolazi iz Valjeva, a upisala je medicinu, Anđela Brašić iz Vrnjačke banje koje će studirati farmaciju i Kragujevčanka Emilija Rakić.

Raspodela soba za mladiće počinje sutra.

Izvor: Tanjug

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: