NAJOBIMNIJI UDŽBENIK U SRBIJI Knjiga iz interne medicine ima 1.700 strana

Knjiga iz interne medicine, jedna od najobimnijih iz koje uče studenti u Srbiji, ima skoro 1.700 strana.

U suštini, studenti mogu da biraju literaturu iz koje će spremati ispit iz interne medicine: da li iz dve knjige srpskog izdavača od po 1.000 strana otprilike, koje su jako stare i gotovo da ih niko ne koristi, ili poput većine, iz hrvatske knjige koja ima 1.681 stranu – kaže student Medicinskog fakulteta u Beogradu Marko Mitrović.

Urednik ovog udžbenika je Božidar Vrhovac, redovni profesor Medicinskog fakulteta i profesor emeritus Sveučilišta u Zagrabu, s Uredničkim odborom, koji u poslednjem izdanju okuplja 216 autora. Cena po kojoj se može naći doseže i oko 15.000 dinara.

Ipak, šef odeljenja interne medicine pri Medicinskom fakultetu, prof. dr sc. med. Petar Seferović ističe da udžbenici iz ovog predmeta nisu obimni, već je sama materija takva.

– Interna medicina je poznata i kao kraljica medicine, upravo zato što objedinjava medicinsku edukaciju studenata, od toga da prepoznaju koji su mehanizmi i znaci bolesti, preko postavljanja dijagnoze do načina lečenja bolesti. Knjiga iz koje sve to uče prosto ne može da bude kraća – objašnjava profesor Seferović i dodaje da je, kako bi se studentima olakšalo spremanje ovog ispita, u pripremi novi udžbenik.

– On će predstavljati novi pristup edukaciji, biće takve forme da komunicira sa čitaocem, lak za učenje i sadržaće oko 160 ilustracija ručno rađenih upravo za ovaj udžbenik, za koji se nadam da će izaći do juna.

Situacija je nešto drugačija na fakultetima društvenog usmerenja, gde studentima najveći problem predstavlja čitanje dodatne literature.

– Osnovna literatura za predmet opšte istorije 19. veka je knjiga „Građanska Evropa“ iz tri toma i ukupno 1.223 strane, ali pored toga moramo da čitamo i dodatne sadržaje – kaže Slobodan Petrović sa Filozofskog fakulteta.

Obimna srpska književnost

Po broju strana koje moraju da pročitaju (nije klasično učenje) apsolutni rekord drže studenti Filološkog fakulteta.

– Kolege za predmet srpska književnost 20. veka čitaju oko 35.000 strana – kaže Jelena Milutinović sa ovog fakulteta.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: