Najlepše univerzitetetske zgrade

Da li biste i vi voleli da studirate na nekom ovakvom fakultetu?

Svima su dobro poznati Kembridž i Oksford kao neki od najprestižnijih, ali i najlepših univerziteta na svetu. Ono što često privlači pažnju naših studenata pri poseti nekom stranom univerzitetu jeste upravo postojanje tog jedinstvenog univerzitetskog kompleksa koji se sastoji od samih univerzitetskih zgrada i kampusa. Evo našeg izbora nekih od najlepših univerzitetskih kompleksa širom sveta. Neki su nas privukli svojim modernim i inovativnim dizajnom, dok drugi mame prefinjenim izgledom i odišu duhom brojnih generacija koje su te univerzitete pohađale vekovima unazad.

 1. Kembridž, Ujedinjeno Kraljevstvo

Osnovan početkom 13. veka, Kembridž se smatra jednim od najuglednijih univerziteta širom sveta, ali i jednim od najlepših. Najčuvenija zgrada u okviru Kembridža, Kraljeva kapela, primer je gotičke arhitekture.

 1. Univerzitet u Kejptaunu, Južna Afrika

Univerzitet u Kejptaunu je drugi najstariji univerzitet u Africi. Smešten je u jedinstven krajolik okružen strmim planinskim obodima koji se uzdižu nad kampusom. Niverzitet se nalazi tik ispod Stone planine i Đavoljeg vrha, a osnovan 1918. Sada ima oko 15.000 studenata.

 1. Univerzitet u Otagu, Novi Zeland

Kampus i univerzitetska zgrada Univerziteta u Otagu na Novom Zelandu u potpunosti se uklapa u nesvakidašnju lepotu priprode koju krije ova zemlja. Zgrade kombinuju stari inovi stil izgradnje, neprimetno se uklapajući  u okolni pejzaž, dok reka Leith protiče kroz kampus.

 1. Oksford, Ujedinjeno Kraljevstvo

Čuveni Oksford takođe je jedan od najlepših univerziteta na svetu. Ovaj univerzitet nema centralni kampus, već svih 38 koledža čine ovaj kompleks jedinstvenim. To je najstariji univerzitet u anglofonskom svetu. Univerzitet se sastoji od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih verskih škola. Neke od najreprezentativnijih građevina su Christchurch, Magdalen College i New College. Ono što čini posetu Oksfordom jedinstvenu je što jedno pored drugog možete videti građevine različitih arhitektonskih stilova.

 1. Kraljičin univerzitet u Belfastu, Severna Irska

Centralna građevina ovog univerziteta, Lanyon Building, izgrađena je 1849. godine u gotičkom stilu. Građevina od crvene cigle odaje poseban utisak dobrodošlice svim studentima i posetiocima.

 1. Univerzitet u Sidneju, Australija

Najstariji univerzitet u Australiji, Univerzitet u Sidneju, prostire se čak na teritoriji dva predgrađa. Zgrade univerziteta inspirisane su univerzitetima Oksford i Kembridž. Glavne zgrade univerziteta nalaze se jugozapadno od centralne poslovne zone grada Sidneja. Locirane su između četvrti Kamperdauna (engl. Camperdown) i Darlingtona (engl. Darlington). Veliki broj objekata varira i u arhitektonskom stilu od neogotičkog do modernog. Po finansijskim sredstvima, najbogatiji je univerzitet u Australiji. Univerzitet u Sidneju je često bio uvršćen u 40 najboljih univerziteta na svetu u nekoliko izbora.

Unicode

 1. Zgrada Centralne biblioteke Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika, Meksiko

“Biblioteca Central” nalazi se u okviru Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika (Universidad Nacional Autónoma de México) i otvorena je aprila 1956. godine. Ova biblioteka može se pohvaliti kolekcijom od 400.000 knjiga, zaista reprezentativno za jednu univerzitetsku biblioteku. Spoljašnjost biblioteke prekrivena je mozaikom od pločica koji je naslikao Juan O’Gorman. Svaki zid dočarava deo istorije Meksika: prehispanska, kolonijalna, moderna istorija i predstavu samog univerziteta u modernom Meksiku.

 1. Moskovski državni univerzitet Lomonosov, Rusija

Centralna zgrada Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov datira još iz 1953. godine. To je najviša univerzitetska zgrada na svetu sa visinom od 240 metara, odnosno 36 spratova, u kojoj se nalazi auditorijum koji može da primi 1.500 ljudi, sale za konferencije, biblioteku i muzej.

 1. Mode Gakuen Cocoon kula u Tokiju, Japan

Mode Gakuen Cocoon kula u Tokiju je završena 2008. i u njoj su smeštena 3 različita koledža: Tokyo Mode Gakuen, HAL Tokyo i Shuto Ikō. Ova građevina je 200 metara visoka, a većina prostorija ima neverovatan pogled na grad.

 1. Run Run Shaw kreativni medija centar Gradskog Univerziteta u Hong Kongu

Run Run Shaw kreativni medija centar Gradskog Univerziteta u Hong Kongu dizajnirao je arhitekta Daniel Libeskind iz Njujorka. Ovaj centar obuhvata različite labaratorije, pozorište i učionice za više katedri IT inženjerstva i medijskih tehnologija.

 1. Sharp Centar za dizajn na Koledžu za umetnost i dizajn u Ontariju, Kanada

Sharp Centar za dizajn na Koledžu za umetnost i dizajn u Ontariju uzdiže se na obojenim stubovima odajući utisak da lebdi u vazduhu. U ovoj dvospratnoj građevini nalazi se studio, učionice i sale za predavanja, a sa postojećim objektom koji se nalazi ispod Centra povezan je liftom i stepenicama.

 1. Istorijska Univerzitetska biblioteka KU Leuven, Belgija

Istorijska Univerzitetska biblioteka KU Leuven otvorena je 1928. godine u okviru Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji. Ova biblioteka poseduje bogatu zbirku naučnih tekstova za istraživače i studente.

 1. Filološka biblioteka Slobodnog univerziteta u Berlinu

Filološka biblioteka Slobodnog univerziteta u Berlinu je velelepna staklena sfera koja bi trebalo da ima oblik mozga. Ova biblioteka je najnovija zgrada u kampusu i otvorena je 2005. godine. Berlin je najveći univerzitetski centar u Nemačkoj. Jedan od njih, Slobodni univerzitet Berlin (FU)od 2007 spada u elitne Univerzitete u ovoj zemlji.

 1. Swanston Academic Building Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melburnu, Australija

Swanston Academic Building Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melburnu u Australiji samo je deo rezultata investicije od 600 miliona dolara koliko je uloženo u program razvoja obrazovnih institucija. Ova akademska zgrada ističe se kao pametna zgrada koja je nagrađena sa 5 zvezdica za očuvanje životne sredine i uštedu energije.

 1. Kampus Luigi Einaudi na Univerzitetu u Torinu, Italija

Najnoviji kampus Luigi Einaudi na Universita Degli Studi Di Torino na severozapadu Italije služi za smeštaj oko 5.000 studenata prava i političkih nauka. Dizajn objekta predstavlja modernu interpretaciju tradicionalnog okruženog dvorišta kakvo se viđa kod tradicionalnih manastira i samostana u Italiji.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: