Mozaici na zidu Zoo vrta – izložba koja traje 20 godina

Većina Beograđana ne zna da su prolazeći pored velelepnih mozaika životinja, koji već 20 godina krase zid Zoološkog vrta, zapravo prisustvovali umetničkoj izložbi studenata Fakulteta likovnih umetnosti.

Svake jeseni, oko 20 mozaika budućih umetnika postavlja se na zid Vrta dobre nade, čime je u samom centru grada izložena stalna umetnička postavka.

– Ovaj trend održava se od 1996., kad je prvi put raspisan konkurs na Fakultetu likovnih umetnosti. Od tad je na zidu postavljeno više od 400 mozaika različitih životinja i nastavićemo to da radimo sve dok cela ograda ne bude ukrašena mozaicima studenata – priča direktor Beo ZOO vrta Srboljub Aleksić.

Kako kaže, na konkursu se od stotinu radova izabere 20 najboljih, a njihovim autorima uprava Zoološkog vrta obezbeđuje simboličnu novčanu nagradu.

mozaik1 foto zoo vrt_1000x0

– Svake jeseni studenti pomažu da se naš zid oplemeni sa novim životinjama oslikanim kamenom, pa je novac kojim nagrađujemo njihov trud, samo način da im iskažemo zahvalnost – kaže Aleksić.

Neobičnan ukras zida najviše privlači pažnju stranaca koji dođu u posetu srpskoj prestonici, dok su “starosedeoci” na njega već navikli.

Zato, ukoliko do sad niste obraćali pažnju na ove mozaike, zatanite i osmotrite, jer ste zapravo na umetničkoj izložbi radova od više stotina različitih umetnika.

Foto: Zoo vrt

Izvor: www.24sata.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • ČETVRTAK 15.11. 15:00 POD DRVETOM komedija 85′ 350 dinara 16:45 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara 19:00 ZASPANKA ZA VOJNIKE ratni 117′ 350 dinara 21:00 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara PETAK 16.11. 15:00 POD DRVETOM... Pročitajte više »»
  • Hakaton će biti održan 15. decembra, prijave će trajati do 20. novembra i mogu se prijaviti svi srednjoškolci u timovima od po 3 do 4 člana. Projekat se sastoji iz dva dela. Prvi deo jesu radionice na kojima će srednjoškolci biti upoznati sa... Pročitajte više »»
  • Ovogodišnji festival održaće se 8. i 9. novembra u pozorištu Pinokio(Bulevar maršala Tolbuhina 1, Novi Beograd). Tokom dva festivalska dana publika će imati priliku da pogleda šest sjajnih predstava u izvođenju mladih umetnika. Prvi... Pročitajte više »»
  • Dvodnevnu rođendansku žurku u Beogradu zamislili su ovako: novembar: Mekano novembar: Tvrdo Beograđane i putnike namernike očekuju dva različita koncerta, dve različite set liste, ali jedno je sigurno: i Mekano i Tvrdo biće GLASNO! I naravno... Pročitajte više »»
  • Trci pod nazivom „Belgrade Night Mile“, koja će se po prvi put održati u Beogradu,pridružiće sestudenti Ekonomskog fakulteta. Osim zdravih navika,povod njihovog učešća na noćnoj trci, zakazanoj za petak, 2. novembar, od 22 časa je i... Pročitajte više »»