Mozaici na zidu Zoo vrta – izložba koja traje 20 godina

Većina Beograđana ne zna da su prolazeći pored velelepnih mozaika životinja, koji već 20 godina krase zid Zoološkog vrta, zapravo prisustvovali umetničkoj izložbi studenata Fakulteta likovnih umetnosti.

Svake jeseni, oko 20 mozaika budućih umetnika postavlja se na zid Vrta dobre nade, čime je u samom centru grada izložena stalna umetnička postavka.

– Ovaj trend održava se od 1996., kad je prvi put raspisan konkurs na Fakultetu likovnih umetnosti. Od tad je na zidu postavljeno više od 400 mozaika različitih životinja i nastavićemo to da radimo sve dok cela ograda ne bude ukrašena mozaicima studenata – priča direktor Beo ZOO vrta Srboljub Aleksić.

Kako kaže, na konkursu se od stotinu radova izabere 20 najboljih, a njihovim autorima uprava Zoološkog vrta obezbeđuje simboličnu novčanu nagradu.

mozaik1 foto zoo vrt_1000x0

– Svake jeseni studenti pomažu da se naš zid oplemeni sa novim životinjama oslikanim kamenom, pa je novac kojim nagrađujemo njihov trud, samo način da im iskažemo zahvalnost – kaže Aleksić.

Neobičnan ukras zida najviše privlači pažnju stranaca koji dođu u posetu srpskoj prestonici, dok su „starosedeoci“ na njega već navikli.

Zato, ukoliko do sad niste obraćali pažnju na ove mozaike, zatanite i osmotrite, jer ste zapravo na umetničkoj izložbi radova od više stotina različitih umetnika.

Foto: Zoo vrt

Izvor: www.24sata.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: