Ko je inspiracija za ERASMUS?

Sigurno ste čuli za ERASMUS program podrške saradnji i mobilnosti u visokom obrazovanju kroz promovisanje najkvalitetnijih evropskih master i doktorskih studija. Ali da li ste znali kako je i po kojem filozofu ovaj program dobio ime?

ERASMUS engl. European Community Action Scheme for the Mobility of University Students – Program aktivnosti Evropske Zajednice namenjen mobilnosti univerzitetskih studenata predstavlja obrazovni program Evropske zajednice u oblasti visokog školstva namenjen studentima, profesorima i visokoškolskim institucijama.

Ovaj program osnovan je 1987. godine s ciljem povećanja mobilnosti studenata unutar Evropske zajednice, i već više od dve decenije omogućava mladima da provedu semester na nekom od inostranih univerziteta i upoznaju se sa studijama i studentskim životom van svog matičnog univerziteta i zemlje. U programu učestvuju ukupno 32 evropske zemlje.

Studentima visokoškolskih ustanova u državama u okviru programa, ERASMUS omogućuje studiranje u drugoj državi u trajanju od 3 do 12 meseci te na taj način student imaju istovremeno priliku da upoznaju novu kulturu i nauče strain jezik, ali i razviju sposobnost rada i steknu značajno iskustvo u multikulturalnoj sredini. Smatra se da je do danas u program učestvovalo više od dva miliona studenata. Pa ipak, i pored osnovne svrhe projekta da omogući razmenu studenata, ERASMUS program takođe podstiče i razmenu profesora, transnacionalni razvoj nastavnih programa i panevropske tematske mreže.

erasmus-plusKoristi i mogućnosti koje ERASMUS program nudi su više nego poznate studentima širom Evrope, ali zanimljivo je i osvrnuti se na samu ideju osnivanja projekta i čoveka po kojem je projekat dobio ime. Upoznajte Erazma Roterdamskog, čoveka čiji avanturistički duh i danas hiljade studenata sledi svake godine.

Erazmo Roterdamski

Foto: Wikimedia Commons

Erazmo Roterdamski (1465-1536) bio je filozof, teolog i humanista koji je tokom života proputovao Evropu i postavio temelje ideje da se samo putujući i upoznavajući druge zemlje, culture i običaje može steći novo znanje i iskustvo. Ovaj holandski filozof, čije je pravo ime Geert Geerts, svojim predanim radom i idejom zaslužio je da se program nazove po njemu. Naime, on je svoj život posvetio učenju i otkrivanju novih metoda obrazovanja, a najviše se istakao svojim radom na Univerzitetu u Baselu u Švajcarskoj. Tokom svojih najplodonosnijih godina, Erazmo je putovao Evropom u potrazi za novim znanjima i novim kulturama. Takođe bitno je spomenuti i njegov spis “O načinu učenja” koji predstavlja prvi sistematski program humanističkog školskog obrazovanja. S obzirom na sve spomenute informacije, možemo razumeti ideju da se program mobilnosti studenata nazove po ovom filozofu.

Simbolično program u sebi krije i skraćenicu za “EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students”. Bitno je napomenuti da je program ERASMUS 1995. godine kao jedna od aktivnosti uklopljen u program SOCRATES, koji generalno obuhvata projekte namenjene saradnji u području obrazovanja. U julu 2002. godine Evropska komisija je sastavila predlog o ustrojstvu programa ERASMUS MUNDUS za period od 2004. do 2008. godine, koji bi omogućavao studentima iz zemalja koje nisu članice EU, pridružene članice ili zemlje kandidatkinje stipendiranje na poslediplomskim studijima na univerzitetima u državama učesnicama programa ERASMUS.

Više o programu ERASMUS i mogućnostima prijave za stipendije možete pronaći na zvaničnoj stranici programa u našoj zemlji na adresi http://arhiva.tempus.ac.rs/sr/erasmus-mundus/o-programu-2/

Foto: Wikimedia Commons

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: