Kako štreberi zarađuju na faksu na kvarnjaka

Studenti koji redovno uče i imaju dobro poznavanje gradiva mogu mesečno da zarade i po nekoliko desetina hiljada dinara "na kvarnjaka" - radeći seminarske radove, pišući skripte, pa čak i izlazeći na kolokvijume i ispite umesto "kampanjaca".

Izrada seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova uobičajena je praksa na većini fakulteta, samo se razlikuje cena u odnosu na dužinu, kvalitet i kompleksnost teme. Tako su seminarski radovi najjeftiniji i kreću se oko 2.500 dinara, dok su ubedljivo najskuplji doktorski za koje traže nekoliko hiljada evra.

„Diplomski radovi mogu da se nabave za desetak hiljada dinara, mada cene dosta variraju u zavisnosti od kvaliteta. Ljudi koji se bave izradom seminarskih radova su uglavnom na završnim godinama fakulteta i, koliko ja znam, ne rade ništa ilegalno“, kaže N. P. (24), student Prirodno-matematičkog fakulteta, koji priznaje da je jednom kupio seminarski rad, ali da nije bio zadovoljan kvalitetom pa ga je sam doradio.

Studenti često novac zarađuju i pišući radove za srednjoškolce, pa tako za završni rad iz geografije treba da izdvojite svega 1.500 dinara, a čitav rad vam stiže na e-mail adresu u roku od nekoliko dana. Postoje čitavi sajtovi posvećeni prodaji radova, na kojima se komunikacija obavlja isključivo mejlom, a za uplaćen novac dobijate rad na kućnu adresu!

Pisanje dobrih skripti još jedan je od unosnih, ali prilično zahtevnih biznisa kojima mogu da se bave „štreberi“. Dobra skripta kreće se od 1.000 dinara naviše, a ovo posebno lako pada onima koji već prave skriptu za ličnu upotrebu – pa je onda samo kopiraju u više primeraka i prodaju po fakultetu.

Ipak, najbolja, ali i najrizičnija zarada leži u izlaženju na ispite u ime nekog drugog studenta. Ovo je bio čest primer na DIF-u, gde su studenti Medicinskog fakulteta polagali anatomiju za 200 evra. Postupak je jednostavan – student dođe sa tuđim indeksom, sedne, odradi, upiše dobru ocenu i ode zadovoljan kući sa svojim parama. Onaj koji je platio, s druge strane, ima položen ispit bez po muke.

„Ima toga i kod nas. Iako se na ispit uvek, pored indeksa, nosi i lična karta, kad nas ima puno na ispitu, profesori i asistenti ne pogledaju sve“, kaže naš sagovornik.

Za ovakvu vrstu studiranja, ipak, novca imaju samo najbogatiji. Veliku većinu studenata jako nerviraju oni koji ocene kupuju, umesto da za njih uče, ali ne postoje nikakve zakonske prepreke za to.

Izvor: 24Sata

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: