Kako pokrenuti sopstveni biznis

U današnje vreme mladi više nego ikad maštaju o tome kako će pokrenuti sopstveni biznis, napraviti uspešnu firmu i zaraditi novac. Ipak, ovaj trokorak nije uvek tako lako izvodljiv. Put od ideje do uspešnog biznisa je put od 1000 milja i često počinje na sličan način.

Koliko često vam prođe kroz glavu i zapitate se:  Kako bi bilo dobro da imam sopstveni biznis, da radim za sebe, a ne za nekog drugog? Kako bi bilo dobro da zaradim neki novac? Kako imam super ideju? Kako su drugi uspeli da zarade novac, a ja ne mogu?  Na ova pitanje često nemamo odgovore, a oni nam se nalaze tako blizu nas.

Proces stvaranja odličnih ideja, u savremenom društvu počinje u najvećem broju slučajeva na sličan način. Istraživanja su pokazala da se to najčešće dešava u kafićima. To su mesta gde mladi ljudi provode veliki deo svog slobodnog vremena, možda je ova pravilnost  malo izraženija kod nas na Balkanu. Taj proces se često dešava na sledeći način.

U jednom kafiću se okupi društvo od par dobrih drugara, koji krenu u standardnu priču o tome kako bi bilo super napraviti biznis. U toku razgovora oni uz piće krenu da razrađuju ideju.Većina nakon toga ode kući i zaboravi na celu priču. Jednog od njih ta ideja zainteresuje toliko da kada se vrati kući, krene da gugla i istražuje o tome. Ta njegova zainteresovanost kreće da raste iz dana u dan. Nakon određenog vremena, istraživanja, razmišljanja, analiziranja počinje polako da mu se sklapaju kockice kako bi ideja mogla da izgleda. Posle nekoliko nedelja od prvog razgovora iz kafićaprvobitna ideja se „iskristališe“ i uobličena predstavlja sjajnu osnovu za preduzetnički poduhvat. Ovo je još jedna od prelomnih tačaka na putu stvaranja sopstvenog biznisa. Ipak, ova prepreka nije nepremostiva treba se samo upustiti u igru i biti spreman na žrtvu da bi se došlo do usepeha. Put do uspešnog preduzetnika se nastavlja uz veliki rad i napor koji je potrebno uložiti. Ali, kada je ideja dobra, krene i novac da dolazi. To može biti potsticaj za mladog preduzetnika da istraje u naporima koji su pred njim.

Postoji nekoliko ključnih poenti koje se mogu izvući iz ove priče. Ukoliko želite da ideju pretvorite u biznis morate biti radoznali, spremni na iscrpljujći rad i bezuslovno uporni. Najveći procenat uspešnih ideja ostane samo kafanska priča. Najteže je preskočiti prvu prepreku i pokrenuti se sa „mrtve tačke“. Ipak, put od ideje do uspešnog preduzetničkog poduhata predstavlja pustolovinu kroz nepoznatu stazu punu različitih prepreka. Imajte na umu da put od hiljadu milja počinje jednim korakom, zakoračite u nepoznato i verujte da će se isplatiti.

Ako želiš da čuješ više preduzetničnih iskustava i naučiš više o samom preduzetništvu od najuspešnijih preduzetnika Letnja škola biznisa je pravo mesto za tebe. Saznaj kako pravilno da pokreneš sopstveni biznis? Iskoristi godinu preduzetništva na pravi način, informiši se više o preduzetničkim pogodnostima koje nudi Vlada Srbije.

Provedi sedam dana na Mokroj Gori u Kampusu Mokrogorske škole menadžemnta na Maćavniku, na programu Letnje škole biznisa. Upoznaj nove ljude! Nauči nešto novo! I dobro se zabavi!

Za više informacija posetite naš sajt (http://msm.edu.rs/letnja-skola-biznisa/) i pratite nas na facebooku.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: